Specialist

Inkomstenbelasting besparen? 6 tips voor een goed einde van het jaar3 min lezen

By 12 december 2018 No Comments

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Raadpleeg hiervoor jouw adviseur of een van onze Masters.

Auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak, dan ben je een bijtelling verschuldigd. Je telt een percentage van de waarde van de auto (inclusief BPM en BTW) bij jouw inkomen op en daarover betaal je dan belasting. Het percentage is afhankelijk van het jaar waarin de auto op kenteken is gesteld.

Tip 1: Deel de bijtelling met jouw partner

Je kunt hierop besparen als jouw partner meewerkt in jouw onderneming, die auto af en toe gebruikt voor de onderneming én in een lagere belastingschijf valt. Je kunt dan de bijtelling van de auto met jouw partner delen, waardoor jouw partner over die bijtelling minder belasting betaalt. Het kan al gauw enkele honderden euro’s opleveren.

Toeslagen, investeringen, afschrijvingen en voorzieningen

De hoogte van jouw winst (lees: jouw inkomen) kun je behoorlijk beïnvloeden door handig gebruik te maken van belastingvoordelen. Je moet ze alleen wel even weten.

Tip 2: Maak gebruik van belastingvoordelen

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een oudedagsreserve (FOR)
  • het vormen van reserves ter afdekking van allerlei bedrijfsrisico’s
  • het afschrijven van investeringen, als starter en/of op basis van de Milieu-investeringsregeling VAMIL, die de mogelijkheid geeft om willekeurig af te schrijven. Die willekeurige afschrijving is wel beperkt tot 75% (2018).
  • het doen van een geplande investering, waardoor je nog dit jaar gebruik kunt maken van investeringsaftrekmogelijkheden als KIA (kleinschaligheids-investeringsaftrek), MIA / VAMIL (Milieu-investeringsaftrek) en de EIA (Energie-investeringsaftrek).

Aandachtspunt

Let op dat je jezelf hierdoor niet in de vingers snijdt voor volgend jaar. Als je volgend jaar een te groot vermogen hebt, kan het zijn dat je allerlei toeslagen (zorg, huur, kinderopvang, en dergelijke) mist.

Voor alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, geldt een vermogenstoets op 1 januari. Zie mijn blog over oudejaarstips voor de vermogensbelasting.

Tip 3: Doe een grote aankoop, schenking of los af

Je kunt jouw vermogen ook op andere manieren drukken, zoals het naar voren halen van een grote aankoop (bijv. een auto), het doen van een schenking aan je kinderen of het (extra) aflossen van je (hypotheek)schuld.

Meewerkende partner

Werkt jouw partner mee in je business, dan heb je nóg meer mogelijkheden om belasting te besparen.

Hieronder vind je nog eens drie tips:

Tip 4: Betaal je partner een salaris

Ten eerste door hem of haar een arbeidsbeloning (loon) uit te betalen. Dat moet uiteraard gebaseerd zijn op een uurloon dat elders in de arbeidsmarkt ook voor dergelijke werkzaamheden wordt betaald. Op jaarbasis moet dit ten minste € 5.000 zijn.

Tip 5: Deel de winst

Daarnaast is het mogelijk je partner te laten delen in de winst. Het percentage is afhankelijk van het aantal uren dat jouw partner meewerkt.

Tip 6: Maak gebruik van de meewerkaftrek

Ten slotte kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek. De voorwaarden daarbij zijn dat jouw partner tenminste 525 uur meewerkt zonder vergoeding of als de vergoeding die jij betaalt minder is dan die € 5.000. Als dat laatste het geval is, heb je alleen recht op de meewerkaftrek. De vergoeding die je hebt betaald, is dan bij jou niet aftrekbaar, maar jouw partner hoeft hierover geen belasting te betalen. Het is wel noodzakelijk dat je de meegewerkte uren aannemelijk kunt maken.  De staffel ziet er als volgt uit:

  • Minder dan 525 uur meegewerkt -> geen aftrek
  • Tussen 525 en 875 uren -> 1,25% van de winst
  • Tussen 875 en 1225 uren -> 2% van de winst
  • Tussen 1225 en 1750 uren -> 3% van de winst
  • 1750 uren en meer -> 4% van de winst

Ik wens je een succesvol einde van het jaar! En heb je nog vragen, neem dan contact op met een van mijn specialisten.

Op de website van het Masters netwerk vind je nog veel meer informatie. Kijk bijvoorbeeld eens in onze kennisbank of op onze blog.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply