Specialist

Jouw werknemer zit vast, wat zijn jouw rechten?3 min lezen

By 17 mei 2019 No Comments

Het gebeurt regelmatig dat een werknemer plotseling niet komt opdagen en dagen onbereikbaar is. Achteraf blijkt dat hij was aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. Hoe ga je hier als werkgever mee om? En wat zijn jouw rechten?

Stel vast of je onderneming is betrokken

Ten eerste is het van belang te onderzoeken of het feit op de werkvloer is gepleegd en/of het op enige wijze verband houdt met de werkzaamheden.

Het hoeft niet direct te gaan om een werknemer die je besteelt of die zijn leidinggevende ernstig bedreigt. Het kan ook gaan om iets dat een relatie heeft met het werk. Een paar voorbeelden:

  • een werknemer raakt in bedrijfskleding betrokken bij een vechtpartij en komt – met het bedrijfslogo goed zichtbaar – op de voorpagina van de regionale omroep;
  • een bankmedewerker die privé wordt verdacht van grootschalige fraude;
  • een chauffeur die in zijn vrije tijd met de bedrijfsauto inclusief bedrijfslogo een ernstige verkeersovertreding begaat.

Wanneer geen enkele relatie bestaat tussen het (vermoedelijke) strafbare feit en jouw onderneming, dan zul je aan het strafbare feit geen arbeidsrechtelijke consequenties kunnen verbinden.

Bepaal welke sanctie je oplegt

Is er wel een relatie met jouw onderneming of de werkvloer, denk dan na over de consequenties die je hieraan wilt verbinden.

Bijvoorbeeld:

  • het geven van een waarschuwing,
  • een functiewijziging,
  • een schorsing (al dan niet met behoud van loon),
  • ontslag op staande voet.

Vraag jezelf hierbij af of het strafbare feit van dien aard is dat je alleen al op basis van het vermoeden arbeidsrechtelijke maatregelen moet nemen.

Het is aan te raden om het (al dan niet) opleggen van de sanctie af te stemmen een arbeidsrechtspecialist. Dit geldt vooral als je een functiewijziging, schorsing of een ontslag op staande voet overweegt.

Kies of je aangifte doet

Sommige werkgevers doen geen aangifte van een strafbaar feit, omdat zij de sanctie voldoende vinden. In sommige gevallen is het wel goed om aangifte te doen, bijvoorbeeld als:

  • signaalfunctie. Je geeft een signaal af aan al het personeel dat dergelijk gedrag binnen de onderneming niet wordt getolereerd;
  • de werknemer spullen van je heeft gestolen. Door aangifte te doen kun jij jezelf als benadeelde partij in de strafzaak voegen. Op die manier kun je (een deel van) jouw schade op een goedkope en relatief eenvoudige wijze vergoed krijgen.

Staak het loon tijdens detentie

Tijdens de periode dat de werknemer vast zit en dus niet kan werken, heeft hij geen recht op doorbetaling van zijn loon. Wel behoudt de werknemer zijn aanspraak op andere inkomenscomponenten die niet rechtstreeks samenhangen met het verrichten van arbeid. Bijvoorbeeld de leaseauto die hij ook privé gebruikt.

Check of de werknemer ‘ziek’ is

De meeste werknemers vertellen je niet dat ze zijn aangehouden. Zij melden zich ziek of nemen een vakantiedag op. Dat laatste mag. Wanneer de werknemer zich ziek meldt, is dit anders. De werknemer is immers feitelijk niet ziek en liegt dus. Hiervoor kun je een arbeidsrechtelijke sanctie inzetten, zoals een waarschuwing of eventueel een ontslag op staande voet.

Geef tijdelijk een andere functie

Zodra het strafrechtelijk onderzoek loopt, kun je niet meer doen dan afwachten. Wanneer de werknemer op vrije voeten wordt gesteld, in afwachting van de strafzaak, en zich meldt om weer aan de slag te gaan, kun je hem niet weigeren.

Houdt de verdenking verband met het werk, de werkvloer of de onderneming? Of kan het daar invloed op hebben? Dan kun je overwegen de werknemer tijdelijk in een andere (minder publieke) functie te plaatsen of zelfs te schorsen.

 

Op de website van Masters netwerk vind je alles wat je moet weten over het ondernemerschap: administratie, financiën, belastingen, salaris, HR & personeel en payrolling.

 

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

 

Geschreven door: mr. Nienke Sprengers

Leave a Reply