Specialist

Meerlingenverlof wordt toch uitgebreid per 1 april 20182 min lezen

By 15 maart 2018 No Comments

De wijziging van het meerlingenverlof die op de rol stond gaat toch door, besloot het kabinet onlangs. Eerder werd het wetsvoorstel controversieel verklaard. Vanaf 1 april krijgen vrouwen die zwanger zijn van meer dan één kind langer verlof.

Vrouwen lopen vaak verlof mis

In de praktijk blijkt dat het overgrote deel van vrouwen met een meerling (98%) niet aan de 20 weken verlof komen. Dat komt door vroeggeboorte of omdat ze zich al 10 weken vóór de bevalling ziek moeten melden en stoppen met werken. De nieuwe wet moet dit veranderen.

 

Wetsvoorstel was controversieel

Minister Asscher was al langer van plan het kraamverlof aan te passen. Hij wilde onder meer het vaderschapsverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. Ook het meerlingenverlof stond op zijn lijstje. In 2017 werd het wetsvoorstel controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Dit onderdeel, het meerlingenverlof, is nu opgenomen in de verzamelwet SZW 2018.

 

Twee weken uitgesteld

Vanaf volgende maand zijn er twee verschillende verlofperiodes: het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof start 10 weken vóór de beoogde bevallingsdatum. Dit mag met twee weken worden uitgesteld.

 

Gemiste dagen worden opgeteld

Daarnaast wordt het bevallingsverlof bij een vroeggeboorte verlengd. Sinds april 2016 kunnen vrouwen met meerlingen 10 weken vóór de beoogde bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. De dagen dat het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd, worden opgeteld bij het bevallingsverlof. Tot nu toe mocht dit alleen als 'zwangerschapsverlof' korter was dan 6 weken. Dat wordt nu aangepast naar 10 weken.

 

Voorbeeld van het nieuwe meerlingenverlof

Na 37 weken bevalt een zwangere medewerkster van een tweeling. Als het zwangerschapsverlof direct is ingegaan, heeft ze dan zeven weken zwangerschapsverlof gehad.

 

Op dit moment werkt het nog zo. Alleen de dagen dat het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan zes weken worden opgeteld bij het bevallingsverlof. Dat is hetzelfde als bij een zwangerschap van een eenling. In dit voorbeeld is het zwangerschaps-  en bevallingsverlof (7+10) dan bij elkaar 17 weken.

 

In de nieuwe situatie wordt er uitgegaan van tien weken. In dit voorbeeld heeft het zwangerschapsverlof dan drie weken korter geduurd. Als deze dagen dan worden opgeteld bij het bevallingsverlof, krijgt deze medewerkster straks 13 weken bevallingsverlof (10+3), waardoor zij in totaal 20 weken verlof (7+13) heeft.

 

Niet met terugwerkende kracht

De regeling gaat in per 1 april 2018. Alle medewerksters die op dat moment zwanger zijn van een meerling en zwangerschaps- of bevallingsverlof hebben, kunnen profiteren van de uitbreiding van het meerlingenverlof. De maatregel geldt echter niet met terugwerkende kracht, zoals eerder werd gesuggereerd.

Dit artikel is geschreven door Jos Achterberg, Masters in Payroll & HR