Specialist

Mkb’ers wachten nog steeds op hun compensatie van banken1 min lezen

By 19 juli 2018 juli 25th, 2018 No Comments

Er zijn ongeveer 190.000 Mkb-bedrijven die in het verleden (tussen 2005 en 2009) rentederivaten hebben aangeschaft. Dit financieel product moest beschermen tegen rentestijging. Wat niet helemaal duidelijk was gemaakt was dat als de rente zou dalen, ze moesten betalen.

Doordat de rente de afgelopen jaren gedaald is, kwamen vele mkb’ers tot de verrassing dat ze moesten betalen. In 2016 zijn de banken die deze producten hebben verkocht aan mkb’ers, met een compensatieregeling gekomen. Er is namelijk gebleken dat dit soort producten nooit aangeboden hadden mochten worden.

Er is toch sprake van vertraging

Deze week is uit een voortgangsrapportage van de Autoriteit Financiële markten gebleken dat er alsnog een vertraging is met het uitbetalen van deze compensatie. Het grootste probleem blijkt te zijn dat de banken moeite hebben met het vaststellen van het bedrag dat gecompenseerd moet worden, doordat er problemen zijn met data en automatiseringssystemen.

De Autoriteit Financiële markten is in gesprek met de banken om dit proces te versnellen en om ervoor te zorgen dat dit jaar nog de gedupeerden benaderd worden.

Leave a Reply