Specialist

Steeds meer politieke steun voor verplicht pensioen, maar niet bij ondernemers zelf2 min lezen

By 29 november 2017 No Comments

Een verplicht pensioen, het is voor werknemers de normaalste zaak van de wereld. Voor ondernemers ligt het anders, zij mogen zelf bepalen hoeveel en wanneer zij sparen voor hun eigen pensioen. En daar willen enkele politieke partijen verandering in brengen.

De voornaamste reden voor politieke partijen om een verplicht pensioen te hanteren ligt bij risicoverlaging voor ondernemers. Een deel van de ondernemers heeft voor het pensioen te weinig of helemaal niet gespaard, en dat betekent dat zij vaak door moeten werken of op een andere manier aan inkomsten ontvangen.

 

Hoe werkt een verplicht pensioen?

In het geval van werknemers wordt er door sociale partners een overeenkomst gesloten waarin zij representatief zijn voor de pensioenregeling binnen een specifieke bedrijfstak. Deze sociale partners onderhandelen namens de medewerkers.

 

Bij ondernemers ligt het anders. De sociale partners binnen een bedrijfstak kunnen wel onderhandelen namens de ondernemers, maar de ondernemer is vervolgens nergens toe verplicht. Tenslotte blijven het zelfstandigen, waarbij er wettelijk is vastgelegd dat zij niet hoeven deel te nemen aan overeenkomsten die door sociale partners zijn gesloten.

 

Zo kunnen sociale partners bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden vastleggen binnen een bedrijfstak, bijvoorbeeld zelfstandige schilders. Echter concurreren de zelfstandige schilders op dit moment onder andere op basis van de arbeidsvoorwaarden, waardoor zij opdrachten mislopen op het moment dat dit over de gehele bedrijfstak wordt vastgelegd.

 

Op dit moment is in het regeerakkoord van Rutte III nog vastgelegd dat ZZP’ers gewoon hun eigen pensioen mogen regelen, maar enkele politieke partijen willen dit veranderen.

 

Geen steun van ondernemers

Daar staat tegenover dat ondernemers geen behoefte hebben aan een verplicht pensioen. Arbeidsvoorwaarden worden door de ondernemer zelf gesteld, niet door een organisatie daarboven. Dit maakt het ondernemen dan ook zo vrij in Nederland, als zelfstandige heb je altijd in de hand wat je aan klanten levert en welke voorwaarden daarbij worden gesteld.

 

Een verplicht pensioen zal een grote impact hebben voor ondernemers die op dit moment al moeilijk geld weg kunnen zetten. Ondernemers die zelf het pensioen regelen, hebben hier over het algemeen al goed over nagedacht en hebben hierdoor dan ook geen behoefte aan een verplicht pensioenstelsel.