Specialist

Verbeter je cashflow in 4 stappen2 min lezen

By 11 mei 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Cashflow geeft simpelweg de hoeveelheid liquide middelen weer die je onderneming tot zijn beschikking heeft. Een goede cashflow is van belang om bijvoorbeeld je leveranciers te betalen, salarissen uit te betalen of nieuwe investeringen te kunnen doen om je onderneming door te laten groeien. Wij geven je 4 stappen waarmee je jouw cashflow kan vergroten.

Cashflow vergroten

Verbeter in vier stappen je cashflow:

 

Stap 1:  Verkort je betalingstermijn

Je hebt er niet altijd invloed op, maar een kortere betalingstermijn zorgt ervoor dat je sneller beschikking hebt over je liquide middelen. Op het moment dat je zaken gaat doen met een nieuwe klant kan je hier harde afspraken over maken. Stel dat je een betalingstermijn van 30 dagen hanteert kan je overwegen dit terug te brengen naar 14 dagen. Hou er echter rekening mee dat jouw klant zijn eigen betalingstermijn hanteert. Je dient dit dus op voorhand met elkaar af te spreken.

Stap 2: Effectief debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat je facturen niet onnodig lang openstaan, maar voer tijdig het debiteurenbeheer. Er zijn verschillende gradaties waarin je het debiteurenbeheer kan voeren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één of twee dagen voordat je factuur vervalt een pre-herinnering te sturen. Hierin geef je aan dat je factuur bijna vervalt en dat je klant over dient te gaan tot betaling. Hoe sneller je klant betaald, hoe sneller jij beschikking hebt over je liquide middelen. Monitor je openstaande facturen dus goed!

Stap 3: Maak gebruik van de juiste financiering

Als je op zoek bent naar een financiering om je cashflow direct te vergroten kan factoring een antwoord bieden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant. Daarnaast profiteer je ook van het voordeel dat je ingediende facturen verzekerd zijn tegen het risico op faillissement en wordt het debiteurenbeheer voor je uitgevoerd.

 

Stap 4: Voorspel je inkomsten en uitgaven

Het is mogelijk om enkele cashflow problemen te voorkomen door gebruik te maken van een prognose van het jaar. Monitor deze wekelijks om te bekijken of je nog in lijn loopt met je prognose. Door gebruik te maken van een prognose kan je alvast inspelen op periodes van het jaar dat je uitgaven bijvoorbeeld flink stijgen. Hier kan je rekening mee houden in je financiële begroting. Houd hierbij altijd een reservepotje, zodat je berekend bent op onverwachte situaties.

 

Geschreven door O2 Factoring