Specialist

Verplicht energie besparen en bijtelling elektrische auto’s1 min lezen

By 21 januari 2019 No Comments

Informatieplicht energiebesparing

Ieder bedrijf dat meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar gebruikt is verplicht om energie te besparen. Vanaf  1 januari 2019 zijn ondernemers verplicht hierover te rapporteren.

Iedere onderneming die aan deze voorwaarden voldoet, moet uiterlijk 1 juli 2019 rapporteren welke maatregelen er worden genomen om energie te besparen. De rapportage vindt plaats in het e-loket van RVO.nl. Na deze rapportage moeten ondernemers iedere 4 jaar opnieuw rapporteren.

Als uitgangspunt geldt de Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing (EML) binnen jouw bedrijfstak. De overheid hoopt zo de transitie naar een CO2-vrij Nederland te bespoedigen.

Bijtelling elektrische auto’s

Maak je privé gebruik van een auto van de zaak, dan betaal je een bijtelling bovenop jouw inkomen dat gebaseerd is op de cataloguswaarde van de auto.

Voor  volledig elektrische auto’s bedroeg de bijtelling vanaf 1 januari 2018 4% van de cataloguswaarde. Vanaf 1 januari 2019 betaal je voor auto’s 4% over de eerste €50.000. Daarboven bedraagt de bijtelling 22%. Zodra de auto ouder is dan 5 jaar na DET, Datum Eerste Tenaamstelling, dan vervalt de 4% regeling boven de €50.000 en wordt over de resterende waarde de 22% regeling van toepassing.  Bijvoorbeeld: Een auto met een cataloguswaarde van €60.000 wordt aangeschaft, over €50.000 wordt 4% bijtelling berekend, over de resterende €10.000 wordt 22% bijtelling gerekend.

Meer weten? Op de website van het Masters netwerk is veel meer informatie hierover beschikbaar.

Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over het ondernemerschap. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

 

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply