Specialist

Vervolg: juridisch je bedrijfsvoering waterdicht (DBA)1 min lezen

By 31 mei 2019 No Comments

De DBA maakt duidelijk, dat jij als ondernemer niet afhankelijk bent van je opdrachtgever. Je bent dus geen zogenoemde ‘schijnzelfstandige’. De wet DBA voorkomt dus dat jij als ondernemer eigenlijk in een verkapt loondienst terecht komt. Dit betekent dat de werkgevers/opdrachtgevers hun verantwoordelijkheden dus niet nakomen en jij hier de dupe van zult zijn mocht er iets mis gaan.

Hoe doe jij dit?

Heb jij ervoor gezorgd dat dit duidelijk is door middel van een contract? Hierin moet namelijk duidelijk naar voren komen dat je niet in een loondienstconstructie werkt. Aan de hand van de volgende punten wordt beoordeelt of je ook daadwerkelijk als opdrachtnemer aan het werk bent:

  • Er is geen sprake van verplichting tot persoonlijke arbeid; jij bent in staat om werk eventueel uit te besteden.
  • Er is geen sprake van gezagsverhouding; je bepaalt zelf hoe je de opdracht uitvoert.
  • Je krijgt geen loon betaald vanuit de opdrachtgever; is dit wel het geval dan ben je in loondienst.

Duidelijkheid

Je zult dus goede afspraken moeten maken met je opdrachtgever en er voor moeten zorgen dat je daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je bovenstaande punten kunt afvinken voor je voor iemand aan het werk gaat. Zo voorkom je schijnzelfstandigheid.

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp of ben je benieuwd hoe Ondernemersjuristen jou als ondernemer juridisch compleet kan ontzorgen? Neem dan contact met ons op!

Leave a Reply