Specialist

Waarom coaching voor ondernemers een must is5 min lezen

By 14 juni 2019 No Comments

Iedere ondernemer heeft een ondernemerscoach nodig. Daar geloof ik heilig in. Of je nu groot of klein bent, rijk of arm, met of zonder personeel, succesvol of niet, groeiend of krimpend, hoogopgeleid of niet. 

Waarom coaching voor ondernemers?

Dat vraag je je misschien af. Het gaat toch prima met mij en de zaak? Ongetwijfeld. Maar de vraag is: haal je wel alles eruit wat erin zit? En welke valkuilen en uitdagingen ga je morgen, volgende maand of volgend jaar tegenkomen?

Daarbij komt nog, kén je alle ontwikkelingen op technologisch gebied. Geeft dat een kans of wordt het een bedreiging? Wat doen jouw branchecollega’s? En zijn er bedrijven buiten je branche bezig producten of oplossingen te ontwikkelen die je wegvagen?

Zomaar een paar vragen en ik kan er nog veel meer verzinnen.

Een voorbeeldje

Zelf werk ik in de accountancy. Ik weet dat banken bezig zijn om apps te ontwikkelen die een deel van het werk van de accountant overbodig maken. En dat ICT-bedrijven programma’s ontwikkelen die het veel gemakkelijker maken om een jaarrekening op te stellen of om te voldoen aan allerlei fiscale eisen.

Er zijn nog andere ontwikkelingen die het vak van accountant uithollen. En dat alles zet druk op de prijsvorming van onze dienstverlening. Hoe gaat de boekhouder of accountant over 5 of 10 jaar zijn geld verdienen?

En ook meer persoonlijke vraagstukken kunnen aan bod komen. Hoe krijg ik wat meer rust in mijn hoofd? Ik wil meer tijd kunnen besteden aan mijn partner en mijn gezin. Ik twijfel over mijn rol in het bedrijf. Doe ik nog wel de goede dingen?

Misschien ben jij de enige op deze planeet die alles al weet, alles kan en de toekomst perfect kan voorspellen. Als dat zo is, stop dan maar met lezen. Deze blog is niet voor jou bestemd.

Tegen al die andere ondernemers  zeg ik, neem een coach. Dat hoeft niet per se een dure professional te zijn. Misschien kun je prima met jouw vrouw, man, partner, vriend of buurman over de business praten.

Wat doet een businesscoach

Iedere coach moet over twee basisvoorwaarden beschikken: 1. Hij moet goed kunnen luisteren en 2. Hij moet oprecht de intentie hebben om jou te helpen.

Het helpt als diegene psychisch meer afstand tot de zaak en jouw uitdagingen heeft dan jij. En het helpt jou al als je met iemand over jouw zaak en jouw zorgen kunt praten. Als je een ander moet uitleggen hoe iets werkt, wat jouw uitdaging of zorg is, dan dwing je jezelf om jouw geest te ordenen. Daarvoor neem je al als vanzelf wat meer afstand.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dat enorm helpt. Ik heb het in mijn carrière vaak meegemaakt. Dat ik al vertellend zelf tot een oplossing kwam of in ieder geval een oplossingsrichting zag.

Welke ondernemerscoach kies je?

Het wordt nog beter als die ondernemerscoach ook ‘een beetje’ verstand heeft van het ondernemerschap. Van de technologie die je gebruikt, relevante wet- en regelgeving,  marketing en sales, financiële en fiscale zaken, subsidiemogelijkheden, personeel gerelateerde zaken of specifieke zaken van jouw branche.

En het wordt helemaal mooi als hij ook jouw grootste concurrenten en leveranciers kent. Én de doelgroep waar jij jouw klanten vandaan haalt.

De coach die alles weet en kan wat hierboven vermeld staat, moet waarschijnlijk nog geboren worden.

Wat is een goede coach

Laatst hoorde ik een mooie definitie voor een ‘goede coach’:

Een goede coach is een persoon die jou in alles aanvult, die kennis heeft van zaken waar jij minder in bent, die ervaringen heeft die jij nog niet hebt en die beschikt over een netwerk die hij kan inzetten om jou privé en zakelijk te helpen.

Kortom, zoek dus iemand die bij jou en jouw onderneming past. Die aanvullende kennis en ervaring heeft. En die jou in al jouw uitdagingen, nu én later, kan bijstaan. Zoek bij voorkeur ook een coach voor de lange termijn. Ieder jaar een andere coach gaat je niet helpen.

Een goede coach kan niet alleen goed luisteren, maar gaat met jou ook in gesprek over mogelijke oplossingen voor jouw uitdagingen. Of hoe je de uitdagingen die je ziet aankomen uit de weg kunt gaan of voor kunt zijn. Daarbij zal hij zowel oog hebben voor jouw persoonlijke groei als voor de groei van jouw onderneming.

Waar vind je een goede coach

Er zijn organisaties die zich specifiek op dit terrein begeven: de management advies bureaus. Die kunnen jou ook helpen bij andere tijdelijke problemen of uitdagingen. Ook de Kamer van Koophandel en brancheorganisaties kunnen je helpen.

Dichterbij heb je natuurlijk jouw vertrouwenspersoon, de accountant. Hij weet al veel van het reilen en zeilen binnen jouw onderneming. Is vertrouwd met wet- en regelgeving, heeft kennis van (jouw) financiële en fiscale zaken, en soms ook van personele zaken.

Het wordt nog beter als jouw accountant of boekhouder een netwerk heeft waarin heel veel van de eerder genoemde disciplines zijn ondergebracht. Zo’n accountant kan dan ook helpen op alle gebieden die hij niet zelf tot zijn expertise rekent.

Vraag je eigen accountant

Als ik dus een advies mag geven: ga eerst met jouw accountant in gesprek. Gebruik hem als jouw sparringpartner, als jouw huisarts voor niet-medische zaken.

Nu zul je onmiddellijk denken: dat is preken voor eigen parochie. En daar heb je voor een deel ook gelijk in. Maar het is ook volkomen logisch. Jouw accountant kent jou en jouw onderneming vaak al jaren. Een ander heeft die financiële en organisatie specifieke kennis niet.

Beschikt jouw accountant niet over de genoemde kennis en vaardigheden? Of een relevant netwerk voor alle ontbrekende zaken? Zoek dan een accountant die daar wel over beschikt. Bijvoorbeeld een van de specialisten van Masters netwerk.

Onze missie is namelijk om de MKB-ondernemer privé en zakelijk te ontzorgen op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Budgetcoaching

Een speciale vorm van ondernemerscoaching is budgetcoaching voor ondernemers. Wil je daar meer over weten, lees dan de blog Schulden in je onderneming, wat te doen?

Meer weten over ondernemerscoaching? Neem dan contact op met een van onze ondernemerscoaches.

Op de website van Masters netwerk vind je alles wat je moet weten over het ondernemerschap: administratie, financiën, belastingen, salaris, HR & personeel en payrolling.

Het Masters netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply