Specialist

Wat is een investeringsaftrekregeling?3 min lezen

By 10 september 2018 No Comments

Een investeringsaftrekregeling geeft jou de mogelijkheid om een deel van de investering in datzelfde jaar extra van de winst af te trekken. Daarnaast mag je de investering gewoon over een x aantal jaren afschrijven, dus als kosten opvoeren en in mindering brengen op de winst in dat jaar. De overheid wil door deze belastingvoordeelregelingen het investeringsklimaat in ons land versterken.

Alternatief

Het alternatief is om de uitgave voor het aanschaffen van een bedrijfsmiddel volledig als kosten in dat jaar op te voeren. Dan maak je geen gebruik van afschrijving en de aftrekregeling, maar verminder je je winst in dat ene jaar met een groter bedrag. In de jaren erna heb je dan geen afschrijving meer, en betaal je dus meer inkomsten- of winstbelasting.

Voorbeeld: je koopt voor jouw bedrijf een paar computers. De kosten zijn € 3.000. Die € 3.000 kun je volledig in mindering brengen op de winst in dat jaar.

Doe je dat niet, dan schrijf je de aanschaf af in bijvoorbeeld drie jaar en breng je de drie opeenvolgende jaren € 1.000 in mindering op jouw winst. Kun je gebruikmaken van een aftrekregeling, dan komt die daar nog bovenop.

Welke regelingen zijn er

Iedere ondernemer die bedrijfsmiddelen aanschaft, zoals gereedschappen, machines, bedrijfsauto’s, computers en kantoormeubelen, komt in aanmerking voor de investeringsaftrekregeling. Ook als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in milieu-investeringen kun je gebruikmaken van de regelingen.

Maar iedereen moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Er zijn drie investeringsaftrekregelingen:

  1. de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)
  2. de milieu-investeringsaftrek (MIA)
  3. de energie-investeringsaftrek (EIA)

Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

Dit is een regeling voor bedrijfsmiddelen. Dus geen personenauto’s (tenzij bestemd voor beroepsvervoer), vaartuigen voor representatieve doeleinden, grond, woonhuizen of effecten. Lees meer over deze regeling op de site van de Belastingdienst.

Om voor deze regeling in aanmerking te komen, staat het minimumbedrag per bedrijfsmiddel op € 450 (2018). Alle aangeschafte bedrijfsmiddelen boven € 450 in een boekjaar tel je bij elkaar op. Vervolgens kijk je wat je extra van jouw winst mag aftrekken. Als je in een samenwerkingsverband werkzaam bent, bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (VOF) of maatschap, dan moet je alle investeringen van het samenwerkingsverband bij elkaar optellen.

Tot € 2.301 euro mag je niets aftrekken, tussen € 2.301 en € 56.642 mag je 28% extra aftrekken. En dat loopt zo door tot € 314.673. Daarboven mag je weer niets aftrekken. De volledige aftrekmogelijkheden zijn terug te lezen op de site van de Belastingdienst.

Milieu- en energie-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrekregeling moet het aantrekkelijker maken om milieu-investeringen te doen. Met de MIA-regeling kan jouw voordeel oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Met de energie-investeringsaftrekregeling mag je een percentage van de investering extra aftrekken van de winst. Meer over deze regelingen en de voorwaarden lees je in dit blog.

Advies

Als je gebruik wilt maken van deze aftrekregelingen is het raadzaam om goed geadviseerd te worden wat en wanneer je aanschaft of wanneer je de verplichting tot aanschaf aangaat. Er zijn veel regeltjes die gevolgd moeten worden. Vraag anders een van onze Masters om te helpen. Het kan je veel belasting besparen.

Meer weten over voordelen en regelingen? In onze kennisbank en op ons blog vind je alle informatie over het ondernemerschap. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

 

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply