Specialist

Wat je als Mkb’er moet weten over aanbestedingen3 min lezen

By 7 juni 2019 No Comments

Overheidsopdrachten zijn big business. Helaas profiteren hier vaak alleen grotere ondernemingen van. Als kleine en middelgrote ondernemer heb je meestal helemaal geen tijd om je in openstaande aanbestedingen te verdiepen. Bovendien moet je weten hoe zo’n aanbestedingsprocedure in z’n werk gaat. In dit artikel lees je wat je moet weten over aanbestedingen.

Wat is een aanbesteding?

Een aanbesteding is feitelijk een aankondiging van opdracht waarin de opdrachtgever – de overheidsinstantie – duidelijk maakt welk product of welke dienst zij nodig heeft.

Vervolgens worden de leveranciers gevraagd om een offerte uit te brengen. Deze offerte moet binnen een bepaalde termijn worden ingediend. Ook moet het in een vast formaat worden opgesteld. Dit proces wordt ook wel inschrijven genoemd.

Officieel houdt het woord ‘aanbesteding’ meer in dan alleen het bericht van aanbesteding. Het heeft betrekking op het gehele proces van publicatie, inschrijving en selectie van de beste offerte op basis van vooraf vastgestelde criteria. Het wordt zowel voor de aankondiging als voor de procedure gebruikt.

De belangrijkste termen bij aanbestedingen

Procurement/inkoop

Overheden, op alle niveaus, maar ook semipublieke instellingen – denk aan het openbaar vervoer, scholen, gezondheidsorganisaties en de brandweer – hebben producten en diensten nodig die ze zelf niet kunnen leveren.

Een gebouw vraagt onderhoud, kantoren moeten schoongemaakt, schoolboeken moeten worden geschreven, broodjes moeten worden gesmeerd.

Voor veel opdrachten vragen overheden een externe partij. Het gehele proces van door de overheid gezochte, verkregen en aangeschafte diensten en voorraden staat bekend als procurement of inkoop.

Aanbestedende partij

Dit is een organisatie die een goed of dienst wil verkrijgen of verwerven. Bij overheidsopdrachten is dit vaak een overheids- of semioverheidsinstantie. De benodigde goederen of diensten worden vermeld in een aankondiging van opdracht.

Leverancier

Een bedrijf, of organisatie die bepaalde goederen of diensten wil leveren op verzoek van de koper. Ook wel inschrijver genoemd.

Offerte

De documenten die de leverancier in antwoord op een aanbesteding indient en waarin hij aangeeft welke goederen of diensten hij aanbiedt, voor welke prijs en tegen welke criteria.

Wat is een gunning?

Als de offerte van een leverancier of verkoper door de aanbestedende partij wordt aanvaard, noemen we dat ‘gunnen’. Meestal krijgt de leverancier hiervan een schriftelijke mededeling. In openbare aanbestedingen moet de aanbestedende partij een bericht van gunning bekendmaken zodra dit boven een bepaalde drempelwaarde valt.

Hoe vind je interessante aanbestedingen?

Nu je de belangrijkste informatie over aanbesteden weet, is het tijd voor de volgende stap: het vinden van de interessante aanbestedingen. Aangezien de meeste kleine bedrijven geen speciale inkoopafdeling hebben, is efficiëntie alles.

Hulp bij het zoeken: zoekmachines

Inmiddels zijn er zoekmachines op de markt die je helpen om de beste aanbestedingsmogelijkheden te vinden. Bij sommige, zoals Tender-it, kun je zelfs sorteren op interessegebied en locatie. Zo stel je bijvoorbeeld een eigen zoekprofiel in, waardoor je de meest relevante aanbestedingen per e-mail ontvangt. Op deze manier wordt het een stuk gemakkelijker en sneller om interessante opdrachten binnen te slepen.

Heb je nog vragen over (het vinden van) aanbestedingen? Neem dan contact op met Tender-It.

Bij Masters netwerk vind je alles wat je moet weten over het ondernemerschap: administratie, financiën, belastingen, salaris, HR & personeel en payrolling.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Joeri Achterberg – Tender-It – deelnemer aan Masters netwerk

Leave a Reply