Specialist

Wat je juridisch nodig hebt om als zzp’er te starten2 min lezen

By 17 mei 2019 No Comments

Als je begint als ondernemer komt er een hoop bij kijken, naast het voorbereiden van je werkzaamheden, werkplek en promotie zit er ook een juridische kant aan het ondernemen.

Naast bepaalde regels waar je je als zzp’er aan moet houden zoals belastingaangifte zijn er ook een aantal belangrijke documenten die je op orde moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Overeenkomst van opdracht
  2. Privacyverklaring
  3. Verwerkersovereenkomst
  4. Factuur
  5. Arbeidsovereenkomst (bij het aannemen van personeel)

#1 Overeenkomst van opdracht

Door de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) moet je voor elke opdracht die je aanneemt een overeenkomst sluiten. Hiervoor kun je een ‘overeenkomst van opdracht’ opstellen. Hierdoor kun je aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie.

#2 Privacyverklaring

In je klantenbestand zul je hoogst waarschijnlijk persoonsgegevens van je klanten noteren. Dit kan met verschillende redenen. Door de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) ben je verplicht iedereen van wie jij gegevens opslaat hierover te informeren. Je moet ze dus laten weten welke gegevens je hebt en waarom.

#3 Verwerkersovereenkomst

Stel dat jij besluit om jouw debiteuren en incasso’s uit te besteden, of voor een andere reden gegevens van jouw klanten moet delen met andere bedrijven, dan heb je een verwerkersovereenkomst nodig. Hiermee stel je de verwerker op de hoogte van het feit dat jij de gegevens aan hen doorgeeft en dat zij alleen voor de door jouw gegeven opdracht de gegevens mogen inzien en gebruiken.

#4 Factuur

Waar een factuur voor is, weet iedereen wel. Je brengt de kosten voor jouw dienst of product hiermee in rekening.

Voor facturen lager dan €100 zijn de eisen niet heel streng maar voor facturen boven de €100 is dit een ander geval, zorg dus dat je facturen aan alle gestelde eisen van de belasting voldoen.

#5 Arbeidsovereenkomst

Mocht je personeel aan willen nemen, dan heb je een arbeidsovereenkomst nodig. Hierin leg je vast wat je afspreekt met je werknemer over werkzaamheden, salaris en tijd van de overeenkomst.

 

 

Mocht je hulp nodig hebben met een van onze documenten, neem dan een kijkje op onze website naar de standaardcontracten of neem dan contact met ons op!

Leave a Reply