Specialist

Wat je moet weten over internationaal zaken doen3 min lezen

By 24 oktober 2018 juni 21st, 2019 No Comments

Als jij klanten over de grens hebt, gelden er andere regels voor de omzetbelasting. In deze blog lees je alles over de btw bij internationaal zaken doen.

Omzetbelasting in de EU

Er zijn steeds meer ondernemers die over de grenzen zaken doen. Jouw leveranciers en/of klanten zitten allang niet meer alleen in Nederland, maar vaak over de hele wereld. Aangezien de wetgeving al lastig genoeg is, beperken we ons tot de Europese Unie en de uitgaande goederen en diensten. Kort gezegd ben jij de leverancier of dienstverlener en jouw klant zit in een ander EU-land. In een volgend blog behandelen we de inkomende goederen en diensten.

Klanten in andere EU-landen

De eerste vraag die je moet beantwoorden is: Moet jouw klant btw-aangifte doen in zijn eigen land?

Is het antwoord hierop ‘ja’, dan breng je geen btw in rekening. Als het om goederen gaat, pas je het NUL (0) tarief toe. Gaat het om diensten, dan wordt de btw verlegd naar de klant. Uitleg over ‘btw verlegd’ vind je verderop in dit blog.

Je geeft de omzet aan in jouw aangifte omzetbelasting onder het kopje ‘opgaaf intracommunautaire prestaties’.

Als jouw klant in het buitenland geen btw-aangifte hoeft te doen, dan praten we voornamelijk over particulieren en ondernemers die prestaties leveren die in hun eigen land zijn vrijgesteld van btw. Maar er zijn ook nog andere categorieën. Hier noemen we ze ‘particulieren’.

Particulieren

Particulieren breng je het hoge (21%) of het lage (nu nog 6%, dadelijk 9%) btw-tarief in rekening, afhankelijk van de in Nederland geldende regels. Deze ‘ontvangen’ btw vermeld je in jouw aangifte en draag je vervolgens af.

TIP: Controleer altijd het btw identificatienummer! Dat doe je op de website van de Europese Commissie, ook voor Nederlandse klanten of leveranciers.

Hier vind je ook de naam- en adresgegevens, behalve als jouw klant of leverancier uit Duitsland komt, want dan worden de naam- en adresgegevens niet gegeven.

De regels op een rij

Bij het leveren aan andere EU-landen van:

  • Goederen, praktisch altijd NUL btw hanteren.
  • Diensten,
    • bij particulieren, onze btw-tarieven hanteren,
    • bij ondernemers, ‘btw verlegd’ hanteren.

 

Let op: Als bij controle blijkt dat jouw klant geen ondernemer is, en je hebt dus geen btw in rekening gebracht of btw verlegd, dan volgt er een naheffingsaanslag en moet je de btw alsnog betalen.

 

Uitzonderingen

Uiteraard zijn er allerlei uitzonderingen en speciale bepalingen. Je hebt bijvoorbeeld rekening te houden met zogenaamde drempelbedragen die per land kunnen verschillen. Het is verstandig dit samen met een accountant of fiscalist voor jouw situatie in kaart te brengen.

BTW Verlegd

Jij levert diensten aan een ondernemer (met btw identificatienummer) in een ander EU-land. Je vermeldt dan ‘btw verlegd’ op jouw factuur. Je moet ook altijd het btw-nummer van jouw klant op de factuur vermelden. Het verleggen van btw doe je voor het totale bedrag, dus ook voor de andere vergoedingen die je op de factuur heb gezet. Denk aan administratie- of reiskosten die je in rekening hebt gebracht.

Jouw klant moet dan in zijn eigen land de btw berekenen die op jouw factuur van toepassing is en die aangeven. Daarbij hanteert jouw klant de in zijn land van toepassing zijnde btw percentages.

Let op: Doe je zaken met Groot-Brittannië dan kunnen de regels ná de Brexit er heel anders uit komen te zien.

 

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply