Specialist

Werkkostenregeling wordt verruimd voor kleine werkgevers2 min lezen

By 8 februari 2019 No Comments

Vorige week heeft de ministerraad besloten om de werkkostenregeling voor kleine(re) werkgevers vanaf 1 januari 2020 te verruimen.

Nu nog 1,2%

De huidige werkkostenregeling geeft een werkgever de mogelijkheid om 1,2% van de totale fiscale loonsom te besteden aan verstrekkingen en/of onbelast te vergoeden (= netto uit te keren). Bij verstrekkingen kun je denken aan een kerstpakket of een bedrijfsuitje. De werkkostenregeling voorziet verder in de mogelijkheid om bepaalde zaken als reiskosten of een telefoon onbelast te vergoeden. Dat zijn de zogenaamde vrijstellingen. Vrijstellingen hoef je niet mee te tellen in de 1,2% regeling. Die vallen hier buiten en kunnen dus altijd netto worden vergoed.

Wil je weten hoeveel jij kunt besteden? Check dit dan bij jouw dienstverlener of vraag het aan een van onze specialisten.

In 2020 wordt het 1,7%

De verruiming houdt in dat een klein(re) werkgever 1,7% van die totale fiscale loonsom mag besteden aan verstrekkingen en onbelaste vergoedingen. Dat is aanzienlijk meer. De regeling geldt tot een fiscale loonsom van 400.000 euro. Tot dat bedrag is het percentage 1,7%. Alles daarboven is 1,2%.

Voorbeeld A:

Is de fiscale loonsom 300.000 euro, dan geeft de oude regeling de mogelijkheid om 3.600 euro netto uit te delen. Met de nieuwe regeling wordt dat 5.100 euro.

Voorbeeld B:

Is de totale fiscale loonsom 500.000, dan geeft de oude regeling de mogelijkheid om 1,2% = 6.000 netto uit te keren. Met de nieuwe regeling wordt dat 1,7% van 400.000 is 6.800 plus 1,2% van (500.000 – 400.000) is 1.200, tezamen dus 8.000 euro.

Vrijstellingen

Het lijstje met vrijstellingen wordt ook iets uitgebreid. Voor veel functies heeft een werknemer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. De kosten hiervoor moet de werknemer zelf betalen. Als de werkgever hiervoor een netto vergoeding wilde verstrekken, dan viel die vergoeding in de 1,2% ruimte en was er dus minder over voor andere leuke dingen. Vanaf 1 januari 2020 mag de werkgever de VOG onbelast vergoeden en komt die niet ten laste van de 1,2%- of 1,7%-regeling.

Meer weten? Op de website van het Masters netwerk vind je meer informatie over HR gerelateerde zaken.

Bovendien vind je in onze kennisbank uitgebreide artikelen over alle aspecten van het ondernemerschap. Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply