Specialist

Zo ga je om met nevenwerkzaamheden van je werknemer2 min lezen

By 29 april 2019 No Comments

Een van jouw werknemers blijkt naast zijn werk ook nog eigen activiteiten te ontplooien. Of, nog erger, hij is voor de concurrent aan de slag gegaan. Niet echt iets waar jij je als ondernemer druk over wilt maken. En dat hoeft ook niet, als je vooraf goede afspraken maakt met je werknemer(s). Hoe je dat doet, legt onze arbeidsrechtjuriste je uit.

Bescherm je concurrentiepositie

Vaak zijn nevenactiviteiten geen probleem, maar je wilt wel kunnen optreden op het moment dat de nevenwerkzaamheden in strijd komen met je bedrijfsactiviteiten. Om na het eindigen van het dienstverband je concurrentiepositie te beschermen, kun je in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding opnemen.

Een dergelijk beding is niet bedoeld voor tijdens het dienstverband. Om toch toezicht te houden op de nevenactiviteiten van jouw werknemer, kun je in de arbeidsovereenkomst een nevenwerkzaamhedenbeding overeenkomen.

Schep duidelijkheid over nevenactiviteiten

Met een nevenwerkzaamhedenbeding kun je concurrerende activiteiten van je werknemer tijdens het dienstverband voorkomen. Bovendien kun je hiermee bijvoorbeeld ook controleren dat jouw werknemer voldoet aan de arbeidstijdenwetgeving.

Voor dit beding gelden geen wettelijke voorschriften. Het is wel raadzaam om het beding schriftelijk vast te leggen, bij voorkeur in de arbeidsovereenkomst. Zo houd je duidelijkheid over de gemaakte afspraken.

Leg het schriftelijk vast

Verder adviseer ik je om in het beding op te nemen dat de werknemer schriftelijk toestemming vraagt, voordat hij of zij met de nevenwerkzaamheden start.

Hierdoor voorkom je dat je met voldongen feiten wordt geconfronteerd. Met het schriftelijk vastleggen van de toestemming voor de nevenactiviteiten is het voor alle partijen duidelijk wat er is besproken en afgesproken.

Vergeet ook niet bij aanvang van het dienstverband goed door te vragen of de werknemer al nevenwerkzaamheden verricht, en leg de hierover gemaakte afspraken vast.

Hoe het werkt

Veel werkgevers zijn terughoudend met het opleggen van een nevenwerkzaamhedenbeding. Zij hebben hiermee het gevoel te streng of onsympathiek te zijn. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Een nevenwerkzaamhedenbeding zorgt voor de nodige duidelijkheid en voorkomt irritaties achteraf. Bovendien hoeft een dergelijk beding geen belemmering te vormen voor de nevenactiviteiten van de werknemer. Hij kan hier namelijk altijd toestemming voor vragen én krijgen.

Wil je meer weten over het nevenwerkzaamhedenbeding? Neem dan contact op met advocaat mr. Nienke Sprengers

 

Op de website van Masters netwerk vind je alles wat je moet weten over het ondernemerschap: administratie, financiën, belastingen, salaris, HR & personeel en payrolling.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: mr. Nienke Sprengers, Nspire Advocatuur – deelnemer aan Masters netwerk

Leave a Reply