Verkiezingen

Verkiezingen – Ondernemer ‘Eigen baas’2 min lezen

By 17 februari 2017 No Comments

Woordvoerders van zes politieke partijen zaten aan tafel bij het verkiezingsdebat dat wij afgelopen maandag samen met ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw in Nieuwspoort organiseerden. De standpunten van de partijen leken aanvankelijk mijlenver uit elkaar te liggen: van “Vrijheid, blijheid” bij de VVD tot “Zekerheid voor iedereen” bij de SP, en alles wat daartussen ligt.

Van tevoren kregen we vier onderwerpen waarover we van gedachten zouden wisselen: ondernemer eigen baas, pensioen, AOV en de zelfstandigenrekening. Als je al deze onderwerpen tot de kern terugbrengt, is de centrale vraag steeds: In hoeverre wil je ondernemers laten ondernemen en bepaalde voorzieningen zelf laten regelen of wil je een zorgtaak op je nemen en ondernemers misschien wel tegen zichzelf in bescherming nemen.

Ondernemer ‘Eigen baas’

De komende weken zullen we steeds één van deze onderwerpen toelichten. Nu eerst ‘Ondernemer eigen baas’.

Over de keuzevrijheid voor het ondernemerschap waren de politici het eens, al viel op dat de linkse partijen zich met name richten op mensen die gedwongen ondernemer lijken te zijn en de rechtse of middenpartijen veel meer van zelf gekozen, dus ècht ondernemerschap uitgingen. De aanwezige partijen vonden allemaal dat de grote groep van bijna 1 miljoen echte zelfstandigen de ruimte moet krijgen om te ondernemen. De avond startte positief.

Hoe de avond daarna verliep, kunt u volgende week lezen.

Wij zijn erg benieuwd op welke partij u als ondernemer wilt gaan stemmen en waarom en houden daarover in deze periode een vinger aan de pols. Zou u daarom (ook als u dat al gedaan had) aan de enquête willen deelnemen? Uiteraard worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld.

De volgende partijen waren vertegenwoordigd tijdens het debat:

– Erik Ziengs (VVD)

– Steven van Weyenberg (D66)

– Mei Li Vos (PvdA)

– Nico Drost (CU)

– Pieter Heerma (CDA)

– Mahir Alkaya (SP)

De keuze voor deze partijen is gebaseerd op het feit dat deze partijen expliciet het onderwerp ‘ondernemerschap’ in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen.

Naar enquête: Op wie gaat u stemmen?