Wet DBA

Nog een jaar langer wachten op wet DBA1 min lezen

By 28 november 2018 No Comments

Problemen met het invoeren van een minimum uurloon voor zzp’ers zorgen ervoor dat dit niet eerder zal gebeuren dan 1 januari 2021.

Europees recht

Om zzp’ers en ondernemers ademruimte te geven wil minister Wouter Koolmees ter bescherming  maatregelen invoeren. Helaas lijkt het er nu op dat zijn plannen haaks staan op sommige Europese regels.

Volgens Koolmees is de wet technisch en juridisch complex. Dit blijkt vooral uit de uitwerking van de maatregelen om de zzp’ers met de laagste tarieven te beschermen maar ruimte te laten voor zzp’ers met de hoogste tarieven.

Wat nu?

Door het Europees recht is de maatregel voor de onderkant waarschijnlijk niet te veranderen. Ze gaan nu verder kijken naar de mogelijkheden voor een minimumtarief zonder dat deze haaks staan op het Europees recht.

Dit zal ervoor zorgen dat het niet langer mogelijk zal zijn om zelfstandigen voor een te laag tarief in te huren. En dat is het streven: om kwetsbare zelfstandigen tegen lage uurlonen te beschermen en concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.

Leave a Reply