Wet DBA

Ondernemers hebben geen behoefte aan Wet DBA2 min lezen

By 26 september 2017 No Comments

De controversiële Wet DBA kan volgens ondernemers beter geschrapt te worden. Dit toont een onderzoek onder 400 opdrachtgevers aan. Op dit moment is er ontzettend veel onduidelijkheid omtrent de toekomst van het inhuren van zelfstandigen. Zeker is de oude constructie – met de VAR-verklaring – wordt afgeschaft, maar onzeker is wat de vervolgstappen zijn.

De Wet DBA is ooit aangebracht als alternatief voor de VAR-verklaring die ZZP’ers moesten aanvragen om voor opdrachtgevers aan de slag te gaan. De VAR-verklaring hielp schijnzelfstandigheid in de hand. Het werd voor opdrachtgevers te gemakkelijk om de sociale lasten en heffingen voor een werknemer te passeren door gebruik te maken van ZZP’ers.

 

Nieuwe overeenkomst: de Wet DBA

In de Wet DBA is opgenomen dat ZZP’ers wel voor een enkele opdrachtgever kunnen werken. Echter moet hier nu een speciaal contract voor worden opgesteld, waarbij de Belastingdienst toestemming moet geven dat dit een legitieme overeenkomst is. Dit is in eerste instantie geen probleem, want het levert betere contracten voor opdrachtgevers en ZZP’ers op.

 

De Nederlandse regering is nu bezig ook deze wet vast te leggen, om zo de schijnzelfstandigheid de markt uit te werken. Het moet afgelopen zijn met deze schijnzelfstandigheid, waarbij het voor opdrachtgevers te gemakkelijk wordt om de sociale lasten en heffingen te vermijden. Maar uit het onderzoek onder opdrachtgevers blijkt nu dat ondernemers hier helemaal geen behoefte aan hebben.

 

Payroll wordt steeds populairder

Om problemen rondom de Wet DBA te vermijden, wordt Payroll een steeds meer gekozen optie. Hierbij worden ZZP’ers op basis van Payroll ingeschakeld. Toch leidt dit tot veel meer onzekerheid bij ZZP’ers. Vanuit opdrachtgevers is het logisch om voor deze optie te kiezen. Tenslotte weten opdrachtgevers niet wat de toekomst gaat brengen omtrent de Wet DBA, dus zij proberen nu allerlei manieren uit om te voorkomen dat zij in de toekomst tegen boetes aanlopen.

 

Het is dan ook tijd voor duidelijkheid vanuit de Nederlandse overheid. Toch kiest de overheid er keer op keer voor om het nieuws rondom de nieuwe Wet DBA uit te stellen. Dit brengt nog meer onzekerheid voor ZZP’ers, die minder eenvoudig worden ingehuurd door opdrachtgevers die zich zorgen maken over de wetswijziging. Voor nu is door de Nederlandse overheid besloten om de Wet DBA in ieder geval tot 2018 uit te stellen.