Wet DBA

Ook werkgeversorganisaties zeggen vertrouwen op in Wet DBA2 min lezen

By 18 november 2016 No Comments

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland geven in een gezamenlijke verklaring aan het vertrouwen verloren te hebben in de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). De wet zorgt ervoor dat opdrachtgevers bang zijn om zzp’ers in te huren, waardoor Wiebes ‘een half miljoen kleine zelfstandigen in onzekerheid heeft gestort’.

‘Het moet anders’, zegt Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW). Dit plotselinge harde oordeel staat haaks op de eerdere houding van de werkgeverslobby. Tot nu toe stonden de werkgevers pal achter Wiebes, erop vertrouwend dat het kabinet de gemoederen zou weten te sussen.

Fundamentele herziening arbeidswet

De Boer wil dat Wiebes zijn DBA voor twee jaar bevriest. Hij stelt voor de zeer gedateerde arbeidswet, fundamenteel te herzien. Zodat duidelijk wordt wie zich ondernemer mag noemen en wie niet.

Volgens ondernemers werkt de wet die misstanden rond flexwerk moet voorkomen averechts.

Uit onderzoek (Ondernemerspeil) blijkt dat maar liefst 85% van de ondernemers verwacht dat het vanwege de wet DBA lastiger wordt om zzp’ers in te huren.

Bijna 10% van de zelfstandigen zegt dat lopende opdrachten zijn stopgezet.

65% van de bedrijven denkt financieel risico te lopen bij de inhuur van zelfstandigen.

ondernemingen als ING, Dura Vermeer en PGGM schakelen minder zzp’ers in. Ook in het MKB worden beduidend minder zzp’ers inghuurd.

‘We zien dat er veel onzekerheid is over de wet DBA’, zegt Manuel Kaal, onderzoeker van Kantar Public. ‘Ondernemers beschouwen boetes en naheffingen als reële dreiging.’

Cijfers:

Ondernemerspeil is een initiatief van Het Financieele Dagblad en Kantar Public voorheen TNS Nipo, waarbij ondernemers wordt gevraagd naar hun ervaringen. Aan het Ondernemerspeil werkten ruim duizend bedrijven mee.

Teken de petitie!

Kortom, zowel opdrachtgevers als zzp’ers zijn absoluut niet blij met de Wet DBA, die bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar inmiddels een ware slachting onder zzp’ers veroorzaakt.

MKB Belangen, ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw sloegen de handen ineen en openden een petitiepagina die iedere ondernemer kan tekenen. Doel van deze petitie is de belemmering van ondernemers, die wordt veroorzaakt door de Wet DBA te stoppen. Binnen een paar dagen stond de teller al boven de 10.000

Klik hier om naar de petitie pagina te gaan.

Tweede Kamer

Onder druk van de Tweede Kamer, waar al meermalen felle kritiek werd geuit op de Wet DBA, beloofde Wiebes nog deze maand met aanpassingen te komen, maar de ondernemersorganisaties vrezen dat hij daarbij ”verkeerde afslagen” neemt, met grote gevolgen voor veel zelfstandigen. ”Zo komen we van de regen in de drup en vooral de middeninkomens onder de grens van twee keer modaal.”

FNV

FNV liet deze week weten ”nog steeds blij” te zijn met de wet DBA, omdat daarmee oneerlijke situaties voor zzp’ers die verkapt in vaste dienst zijn worden aangepakt. De vakbond benadrukte wel dat voor een beperkte groep zelfstandigen aanvullende maatregelen nodig zijn.