Wet DBA

Voorlopig einde aan ‘bloedbad’ wet DBA1 min lezen

By 24 november 2016 No Comments

Het heeft er alle schijn van dat we even opgelucht kunnen ademhalen. Op 18 november stuurde staatssecretaris Wiebes van Financiën de tweede voortgangsrapportage van de Wet DBA naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat de handhaving op de wet DBA wordt opgeschort tot 1 januari 2018. Dit betekent dat zzp’ers en opdrachtgevers tot die tijd en over die periode geen boete of naheffing krijgen.

Kwaadwillend

Krijgt geen enkele zzp’er of opdrachtgever een boete? Nee niet helemaal; degenen die met opzet ‘kwaadwillend’ handelden, worden alsnog beboet. Hoewel een woordvoerder van de Belastingdienst ons verzekert dat alleen gevallen ‘grenzend aan fraude’ het etiket ‘kwaadwillend’ opgeplakt krijgen, is het een multi-interpretabele term. We zijn niet helemaal gerustgesteld.

1907

Het kabinet gaat in de periode tot 2018 bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden aangepast aan de moderne tijd.

Het arbeidsrecht, waarin deze begrippen staan omschreven, werd vastgelegd in de Wet op de Arbeidsovereenkomst in 1907(!). Achterhaalde wetgeving is dus kennelijk de oorzaak van de ontstane chaos. Hoog tijd dat daar een keer goed naar gekeken wordt.

Nieuw wetsartikel

Als reactie op de brief van staatssecretaris Eric Wiebes stuurde MKB Belangen samen met ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw een brief naar de Tweede Kamer. Als bijlage sloten we een gezamenlijke voorstel voor een nieuw eenvoudig wetsartikel, waarmee zzp’ers een officiële status krijgen binnen het Nederlands Arbeidsrecht. Modelovereenkomsten zijn daarmee overbodig geworden.

Constructief meedenken

Hiermee leveren we een constructieve bijdrage aan het oplossen van de problemen rondom de vastgelopen Wet DBA. We hopen dat de politiek hier positief op reageert, want het belang van de ondernemers staat bij ons voorop. We zijn er bij MKB Belangen trots op dat we tot zover een aanwijsbare bijdrage hebben kunnen leveren.

Bekijk de volledige tekst van de Kamerbrief als PDF