Wet DBA

Wederom discussie in Tweede Kamer over wet DBA2 min lezen

By 12 december 2016 No Comments

De omstreden wet DBA was opnieuw punt van discussie in de Tweede Kamer. Ondanks de toezegging van staatssecretaris Wiebes dat er in 2017 alleen in zeer uitzonderlijke gevallen gehandhaafd zal worden, is de bezorgdheid groot. De gemoederen laaiden dan ook hoog op.

Per 1 januari beëindigen veel grote bedrijven hun contracten met zzp’ers. Daardoor kan het aantal zzp’ers dat zonder werk komt te zitten oplopen tot 100.000. Veel grote bedrijven en organisaties besloten naar aanleiding van de nieuwe wet DBA hun flexibele schil te verkleinen. De beslissing om de wet DBA het komende jaar in de koelkast te zetten heeft geen invloed op het aangepaste beleid van grote opdrachtgevers ten aanzien van het inschakelen van zzp’ers.

Brief moet onzekerheid wegnemen

De ontwikkelingen van de afgelopen tijd hebben niet geresulteerd in meer gevoelens van zekerheid bij zzp’ers over de wet DBA. Het kabinet wil daarom half januari een brief sturen naar alle zzp’ers. Daarnaast gaat het kabinet met brancheorganisaties in gesprek. Daar hoort ook MKB Belangen bij.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) benadrukt nogmaals dat “een beetje een normaal bedrijf” dat zzp’ers inhuurt geen (na)heffingen en boetes krijgt tot in ieder geval 1 januari 2018.

Uiteindelijke oplossing

De uiteindelijke oplossing, namelijk het aanpassen van de arbeidswet uit 1907, kan in de tussentijd voorbereid worden. Deze sterk verouderde arbeidswet omschrijft een dienstverband met de begrippen ‘vrije vervanging’ en ‘gezagsverhouding’. De arbeidsverhouding van nu kan niets meer met deze begrippen.

Minister van Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, denkt dat de voorstellen om de wet aan te passen op zijn vroegst in april volgend jaar klaarliggen. Daarmee wordt de uiteindelijke verduidelijking over het arbeidskader voor zzp’ers over de verkiezingen heen getild.

MKB Belangen speelt als belangenorganisatie een actieve rol in deze kwestie. Er is inmiddels veel gepubliceerd over de Wet DBA op onze website. Hieronder vindt u een aantal links naar eerdere berichten, zodat u de ontwikkelingen van de afgelopen periode kunt teruglezen.

7 december 2016

MKB Belangen komt met concrete oplossing voor problemen Wet DBA

Lees verder

30 november 2016

Wet DBA alleen voor echt frauduleuze opdrachtgevers

Lees verder

24 november 2016

Voorlopig einde aan bloedbad Wet DBDA

Lees verder

22 november 2016

MKB Belangen pleit voor rechtspositie ZZP’ers

Lees verder

18 november 2016

Ook werkgeversorganisaties zeggen vertrouwen op in Wet DBA

Lees verder

16 november 2016

Krachtenbundeling tegen uitwerking Wet DBA

Lees verder

6 november 2016

Wiebes gaat problemen ZZP’ers met grootste urgentie oplossen

Lees verder

3 oktober 2016

Webinar Wet DBA

Lees verder