Wet DBA

Wet DBA: wel nadelen voor ZZP’ers maar niet voor opdrachtgevers1 min lezen

By 11 september 2017 No Comments

Het was de afgelopen weken erg stil rond de Wet DBA. Inmiddels is er meer nieuws over wat de gevolgen zullen zijn voor deze nieuwe regelgeving. Het primaire doel van de nieuwe regelgeving is om te voorkomen dat bedrijven, in plaats van het aannemen van personeel, ZZP’ers inschakelen.

Uit een interne memo van de Belastingdienst is gebleken dat er de komende tijd geen boetes aan opdrachtgevers worden uitgedeeld. Lange tijd werd vermoed dat dit wel het geval zou zijn.

 

Daarbij was er ook al bekend wat de nieuwe regelgeving voor ZZP’ers betekent. Uit de interne memo blijkt dat ZZP’ers, zoals ook eerder is aangegeven, hun fiscale voordelen verliezen op het moment dat zij slechts voor één opdrachtgever actief zijn. Op dat moment verliest een zelfstandig ondernemer de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

 

Toekomst van de Wet DBA

Uit documenten blijkt dat opdrachtgevende bedrijven in ieder geval tot 1 juli 2018 geen boetes ontvangen. Bedrijven die met ZZP’ers werken die uitsluitend bij hen in dienst zijn, kunnen voor die tijd dan ook beter op zoek gaan naar een constructie waarbij deze zelfstandigen toch een rol als werknemer kunnen spelen. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe hoog de boetes zullen zijn.