Wet DBA

Wiebes presenteert voortgangsrapport Wet DBA2 min lezen

By 21 september 2016 No Comments

De introductie van de nieuwe Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) loopt niet bepaald op rolletjes, valt op te maken uit de voortgangsrapportage van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Hij kondigt een drietal maatregelen aan om dit proces soepeler te laten verlopen.

Meldpunt

Er komt een meldpunt bij de Belastingdienst, speciaal bedoeld om vragen te beantwoorden over de modelovereenkomsten die de basis vormen voor het beoordelen van een arbeidsrelatie. Tegelijkertijd zijn deze modelovereenkomsten de oorzaak van veel angst en onzekerheid bij zzp’ers en opdrachtgevers.

Extra capaciteit

Er komt extra capaciteit bij het beoordelen van ter toetsing aangeboden modelovereenkomsten, om de aanzienlijke achterstand die na drie maanden bij de Belastingdienst is ontstaan, weg te werken. Met branche- en koepelorganisaties wordt gekeken hoe de communicatie rondom de wet verbeterd kan worden.

Geen boete tot 1 mei 2017

Wiebes zegt dat ‘goedwillende ondernemers’ zich geen zorgen hoeven te maken dat de Belastingdienst boetes uitdeelt als de zzp-wet overtreden wordt. ‘Ik kan het niet helderder zeggen dan zo: dit gaat niet gebeuren’, aldus de bewindsman.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra riep Wiebes hier eerder deze maand toe op. ‘Er is veel ruis en onzekerheid bij ondernemers. Zolang die onduidelijkheid er is, mogen er geen boetes worden uitgedeeld aan ondernemers’, zei Zijlstra.

Zijn partij is geen voorstander van de Wet DBA. Als de problemen niet snel worden opgelost, moeten we terug naar de VAR, aldus de VVD’er. Ook D66 denkt er zo over.

Volgens de Belastingdienst is in veel gevallen duidelijk dat een zzp’er of ondernemer niet in loondienst is. Een modelovereenkomst is alleen nodig als er twijfel bestaat over een fictief dienstverband.

Opdrachtgevers die met opzet de zzp-wet overtreden en zo lagere loonkosten hebben worden na 1 mei 2017 ‘hard aangepakt’.

550.000 VAR verklaringen in 2015

Navraag bij de Belastingdienst leverde de informatie op dat ruim 550.000 zzp’ers in 2015 met een VAR werkten. Een groot deel van deze zzp’ers zal voor 1 mei 2017 moeten gaan werken met de voorbeeldcontracten van de Wet DBA. Uit recent onderzoek blijkt dat op dit moment nog maar weinig opdrachtgevers en zzp’ers gebruik maken van de modelovereenkomsten van de Wet DBA.

Uit de cijfers die drie maanden na de lancering van de Wet DBA gepubliceerd werden, bleek dat slechts een kwart van de ter toetsing aangeboden modelovereenkomsten goedgekeurd werd. Zulke cijfers beloven helaas weinig goeds voor de toekomst van veel zzp’ers.