Wet DBA

Zoeken naar een alternatief voor de Wet DBA1 min lezen

By 15 september 2017 No Comments

Vorige week berichtten wij al over het stuklopen van de formatie in verband met de Wet DBA. Tijdens de onderhandelingen zijn de sociale partijen het niet eens geworden over de manier waarop deze nieuwe wet moet worden samengesteld.

De Wet DBA beschrijft dat bedrijven geen ZZP’ers mogen inhuren als alternatief voor een vaste medewerker. ZZP’ers die uitsluitend voor één bedrijf werken worden gezien als schijnzelfstandigen. Het is voor bedrijven op dit moment interessant om gebruik te maken van deze mogelijkheid, omdat het onder andere helpt de sociale lasten te vermijden.

 

Opnieuw aan de onderhandelingstafel

Het zal aan de politieke partijen en de verschillende belangengroepen liggen wat er de komende weken op tafel komt met betrekking tot deze wetgeving. Doordat de onderhandelingen tot nu toe zijn stukgelopen, is de kans groot dat er de komende weken naar een alternatief voor de Wet DBA wordt gezocht.

Vanuit ZZP’ers is er zo snel mogelijk een uitkomst nodig. Al eerder bleek dat het uitstellen van de Wet DBA leidt tot nadelen bij ZZP’ers. De laatste jaren is het aantal ZZP’ers gestegen, terwijl het aantal opdrachten vooral het laatste jaar aanzienlijk afnam. Doordat er nog te veel onduidelijkheid is over de Wet DBA, zijn bedrijven op dit moment erg terughoudend bij het inschakelen van ZZP’ers.