Heel trots ben ik dat Angelique Duijndam wat heeft geschreven over Keti Koti. In herinner me mijn eerste ontmoeting met Angelique nog heel goed. Via een gezamenlijke vriend kwam ze mijn huis binnenlopen. Door de lange gang kwam een prachtige powervrouw binnen. Wat een verschijning! Wat een power en kracht. Die indruk was goed want Angelique is onderneemster via www.businessanddreams.nl, was Zeeuwse vrouw in de media in 2022, raadslid in Vlissingen en actief bij het anti-discriminatiebureau. Kortom een dame waarvoor je alleen maar respect kunt hebben. Lees hieronder haar stuk over Keti Koti of ga naar één van de activiteiten die overal plaatsvinden om stil te staan bij onze slavernijgeschiedenis en de afschaffing ervan te herdenken. Sluit bijvoorbeeld aan bij een Keti Koti tafel, bezoek een theatervoorstelling of vind verbinding via een bord gratis Heri Heri.
Keti Koti: wat is het?
De twee woorden staan voor de gebroken ketenen, de verlossing van de slavernij, dat vieren we dus op 1 juli.
Er is een administratieve datum, 01 juli 1863. Op die dag werd de afschaffing verkondigd door de toenmalige koning, Willem de Vierde sprak woorden uit waarbij de mensen die tot slaaf gemaakt waren, zich moesten verheugen want ze waren geen slaaf meer.
Echter er kwam wel een voorwaarde bij deze vrijheid, de tot slaafgemaakten moesten in Suriname nog 10 jaar gratis doorwerken op de plantages voor hun voormalige eigenaren. Dit zodat de economie van Nederland niet te leiden zou hebben aan deze afschaffing.
Hierdoor is voor mensen van Suriname de vrijheid pas ingetreden op 1 juli 1873!
Op 19 december 2022 heeft de minister – president van Nederland politieke excuses aangeboden namens de regering, als een entiteit, een systeem, welke toen ingesteld was en nu geclassificeerd wordt als een misdaad tegen de menselijkheid. Voor mij (en bij navraag bij vele anderen) kwam bij het uitspreken van de excuses een golf van emoties los. Emoties die eenieder niet had zien aankomen omdat mensen die op mij lijken, eigenlijk geleerd hebben om deze emoties niet te tonen, niet op te zoeken.
Excuses zijn toch echt die eerste nodige stap geweest om open te staan voor een gezamenlijke toekomst, waarbij met hoop gekeken kan worden naar de toekomst. En de weerstand waar nu nog vaak naar deze stap gekeken wordt, daar kan nu samen aan gewerkt worden… weerstand betekent groei. Een pijnlijke maar noodzakelijke groei willen we werken aan die toekomst.
Wat willen we voor die toekomst?
In ieder geval een kenniscentrum, waar de rijke cultuur van het continent Afrika op een juiste manier wordt belicht, waar kennis over het verleden, het heden en de toekomst plaats heeft. Waar kennis wordt ontvangen, maar ook wordt gegeven en doorgegeven naar andere kenniscentra in binnen- en buitenland. Een kenniscentrum waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten opdat ze van elkaar kunnen leren. Een kenniscentrum waar educatie, onderzoek, kunst en cultuur ruimte krijgt, alle verhalen ruimte krijgen, zowel van het Oosten als het Westen. Waar andere culturen een podium krijgen zodat alle windstreken kennis kan delen en we elkaar kunnen verrijken!
Keti Koti wilt meer den ketenen verbreken, want we hebben de schakels van de keten nodig om elkaar weer te vinden. Alleen zijn we dan verbonden in gelijkwaardigheid en niet in leed!