Voorkomen is beter dan genezen. Dat zei mijn oma vroeger altijd als mijn broer en ik weer één of ander veel te gevaarlijk plan hadden bedacht waarbij de kans op een ongelukje zeker niet was uitgesloten.
Dat de tegelwijsheden nog steeds opgaan, blijkt maar weer. Bij Tulpenfonds geloven ze dat iedere zelfstandige gemakkelijk een vangnet moet kunnen regelen. Daarom hebben ze meerdere producten ontwikkeld zodat we het organiseren van een vangnet voor arbeidsongeschiktheid zo toegankelijk mogelijk maken, ongeacht wat je verdient of hoe oud je bent.
Even de verschillende mogelijkheden op een rijtje:
Preventiemanager
Goed kunnen blijven werken lukt alleen als je zowel mentaal als fysiek in orde bent. Daarom biedt het Tulpenfonds je een preventiemanager aan, die jou kan helpen om eventuele burn-out klachten zo snel mogelijk te verhelpen.
Crowdsurance
Een collectief van zelfstandigen, die elkaar voorzien van inkomen in geval van uitval voor een periode van twee jaar. Je draagt iedere maand een bedrag bij, zodat als jij niet meer kan werken, je twee jaar lang geholpen wordt door de overige zelfstandigen. Dit wordt ook wel crowdsurance genoemd.
AOV basis
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die jou bij uitval voor zeven jaar ondersteunt.
AOV tot aan pensioen
Het meest complete vangnet, waarbij jij beschermt bent met een goed vangnet tot aan je pensioen door middel van een combinatie van Crowdsurance en verzekeren.
Vervier: wat is een AOV?
Soms vind ik het zo oneerlijk. Wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt en niets geregeld hebt, krijg je te maken met nare financiële gevolgen. Je kunt op weinig steun van de overheid rekenen en niemand helpt je om te herstellen. Je staat er alleen voor.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV dekt je inkomen wanneer jij arbeidsongeschikt wordt. Dat kan dus zijn omdat je ziek bent, een ongeluk hebt gehad of invalide geworden bent. Anders dan een voorziening is dit echt een verzekering. Dat betekent dat je premie betaalt en een bepaalde uitkering ontvangt bij ziekte. Ook zitten er hierdoor meer regels aan vast. Je gezondheid en verleden heeft bij een verzekering meer invloed op het risico en dus op je premie.
AOV Tulpenfonds
Één van de speerpunten van MKB Belangen is de AOV, naast financiering en duurzaamheid. Het laatste thema vinden wij als bedrijf heel belangrijk, financiering werd heel veel gevraagd door de lezers van onze nieuwsbrief. En , een AOV wordt verplicht voor mensen zoals jij en ik, dus tijd om daarover na te denken.
Wij hebben twee partners gevonden voor wat betreft AOV, de traditionele AOV van de Vervier Groep en het Tulpenfonds. Dit omdat we voor iedereen een passende oplossing willen vinden.
Nu denken jullie misschien, Adrienne werkt voor MKB Belangen dus die zal wel weten wat ze moet doen. Toegegeven, niet dus! In het verleden heb ik wel eens online premieberekeningen gedaan voor een AOV. Telkens als ik de hoogte van de premie zag, haakte ik af…dus nu heb ik besloten te beginnen met de zelftest van het Tulpenfonds.
Ik voel me nooit ziek, sterker nog, soms denk ik wat lijkt het me heerlijk om een dagje ziek te zijn. Lekker niks doen. Gewoon verzorgd worden terwijl je op bed een boekje leest. Natuurlijk is dat niet de realiteit van ziek zijn, maar als alleenstaande, werkende mama, ben je gewoon altijd bezig. Vraag twee gaat over de hoeveelheid koffie die ik drink. ’s Ochtends bij het ontbijt een kopje, en in de middag nog twee cappucino’s. Kunnen mijn Brabantse roots zijn om een bakkie te doen in plaats van naar de borrelfles te grijpen, of een overgenomen gewoonte uit Malaga, waar we lang een kantoor hadden. Na la comida en siësta nemen ze daar ook een koffie. Easy, deze vragen, maar al snel moet ik meer nadenken. Want wat wil ik nu eigenlijk van zo’n AOV?
Alle vragen ingevuld, wacht ik op de uitslag. AOV tot pensioen. Klinkt goed en de premie valt mee. Nu sta ik voor de volgende uitdaging: wat is het verschil met een gewone AOV?
AOV versus CROWDSURANCE
Voor mij is het echt een studie! Als ik iets wil regelen op het gebied van een vangnet bij arbeidsongeschiktheid, zijn er verschillende mogelijkheden, maar wat te doen en hoe te vergelijken. Globaal gezien kun je kiezen tussen een traditionele AOV en een crowdsurance zoals het Tulpenfonds. Het belangrijkste verschil is dat crowdsurance geen verzekering is en een AOV wel. Deelnemers van crowdsurance dekken het risico op arbeidsongeschiktheid onderling. Je betaalt bij crowdsurance donaties aan elkaar, bij een AOV betaal je maandelijkse premie aan de verzekeraar
De solidariteitsgedachte achter crowdsurance vind ik mooi. Als ondernemers help je elkaar. Toch, wil ik ook weten wat het verschil is in premie en dekking. En dan kom je bij heel veel keuzemogelijkheden. Want net als bij elke verzekering moet je kiezen wat voor eigen risico je wil. Daarnaast moet je een beslissing nemen over de hoogte van het bedrag en de duur van de uitkering. Het is dus heel moeilijk om appels met appels te vergelijken. Ik ga bellen met Esther van het Tulpenfonds en met René en Olaf van Vervier!
Een AOV is fiscaal aftrekbaar
De moed zakte me al in de schoenen toen ik de hoogte van de AOV premie zag. Natuurlijk, ik had een superlange duur van de uitkering ingevuld en een hoog bedrag, maar dan nog! Mijn gedachte daarbij was dat ik eerst de meest ideale situatie wilde weten en als de premie te hoog was, de duur van de uitkering en de hoogte van het bedrag zou aanpassen.
Ik zuchtte kennelijk iets te luid toen ik het premiebedrag hoorde. Aan de andere kant van de lijn lachte René: “het is minder erg dan je denkt hoor!” Ik liet een stilte vallen en in mijn hoofd gingen gedachten als wie kan dit betalen? “De premies die je betaalt voor een AOV zijn fiscaal aftrekbaar. Een AOV lijkt namelijk duur, maar is betaalbaarder dan je in eerste instantie denkt: de maandelijkse premies zijn bruto bedragen. Je betaalde premie mag je aftrekken van je inkomstenbelasting.”
Je krijgt dus 37,05% tot 49,5% terug van je betaalde AOV premie. Deze is namelijk fiscaal aftrekbaar. Logisch ook, want raak je arbeidsongeschikt, moet je over je uitkering ook inkomstenbelasting betalen. En 2 keer belasting betalen, is natuurlijk niet de bedoeling.