Serious Bee distillers

Video

Milestones van belangrijke momenten in het bedrijf van Serious Bee

De vragen van Serious Bee beantwoord

Ondernemer omdat…

Je wordt geen ondernemer. Het ondernemer-zijn zit in je bloed. Er zijn best mensen in loondienst die geboren ondernemers zijn. Maar het omgekeerde bestaat ook. Rob en ik zijn allebei niet meer geschikt om ergens in loondienst te werken. We zijn veel te veel en al veel te lang gehecht aan onze vrijheid.

Het grootste voordeel van ondernemer zijn is

Het zelf je eigen koers en stijl bepalen. Soms kun je wel eens de plank misslaan, maar je kunt in ieder geval altijd iets doen waar je vierkant achter staat. En als dat niet zo is, doe je iets verkeerd als ondernemer. Aan de andere kant heb je dat dan weer aan jezelf te wijten en dat is ook prettig.

Het grootste leermoment

Denken dat je wilt blijven groeien met je bedrijf om de verkeerde redenen. Als het niet bij je past en je kunt niet meer doen wat je leuk doet vanwege die groei, dan ben je op de verkeerde weg.

De grootste tegenvaller

Zodra je je kop boven het maaiveld uitsteekt, heeft iedereen een mening. Dan blijk je opeens tegenstanders te hebben die je niet eens kent. Als dit mensen zijn die bijvoorbeeld bij de gemeente werken, kan dit schuren. Eigenlijk zonder dat je daar een oorzaak voor weet. We proberen steeds minder afhankelijk te worden van de gemeente, hoewel we bijvoorbeeld voor onze vergunningen natuurlijk wel met ze te maken hebben. Gelukkig bestaan er ook volop gunstige uitzonderingen.

Ik overwon…

Vooral mezelf. Ik ben bijvoorbeeld geneigd om veel te hard te werken als ik zelf vind dat dat nodig is. Een burn-out ligt dan makkelijk op de loer. Ik leer steeds beter mezelf te monitoren en op tijd aan de rem te trekken.

En toen wist ik dat het goed ging komen…

Wij maken turbulente tijden door op dit moment. Het pand waar we nu gevestigd zijn, wordt afgebroken. We moeten dus vóór 1 augustus 2023 verhuisd zijn met ons bedrijf. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn al sinds eind 2022 op zoek naar geschikte ruimte en het is een moeizaam proces. Maar we hebben er alle vertrouwen in.

We hebben mooie opdrachten en zojuist weer prachtige internationale awards gewonnen, waaronder die van Best Distillery The Netherlands in de Frankfurt International Trophy. Het totaal staat nu op 16 awards in 4 jaar. Dat moet toch goed komen!

Mijn droom is..

Een mooie plek vinden waar we onze mooie en bijzondere distillaten kunnen maken en ons bijenproject kunnen voortzetten. En wellicht nog andere activiteiten ontwikkelen die hiermee te maken hebben. Op de gedwongen verhuizing na, doen we eigenlijk precies wat we leuk en waardevol vinden.