Groei

Ongeacht of je nu bakker bent of boekhouder, personal trainer of architect, als ondernemer heb je drie dingen nodig om te groeien en een bedrijf met stabiele inkomsten op te bouwen: klanten, personeel en kapitaal. Dit klinkt zo voor de hand liggend, maar toch blijkt het in de praktijk veel moeilijker dan gedacht.

Daarnaast zijn een aantal randzaken van belang, de zogenaamde must haves. Continue monitoren hoe je bedrijf ervoor staat, de juiste algemene voorwaarden en juridische overeenkomsten die up to date zijn.

Waarom dat vaak niet lukt? Als ondernemer word je vaak geleefd door de waan van de dag. Je bent bezig met je bedrijf en als je ’s avonds thuis bent, heb je vaak geen zin om ook nog eens uit te zoeken hoe iets juridisch zit, of waar je een goedkoper contract voor bv energie of betere verzekeringsvoorwaarden krijgt. Of je bent gewoon moe.

Daarom zijn wij er. Zodat jij je als ondernemer kunt focussen op je bedrijf. Je niet de afdeling personeelszaken, juridische zaken en finance hoeft te zijn.

Wat is directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Klanten

Hoe krijg je meer klanten?

In deze fase heb je een klantenbestand. In plaats van nieuwe klanten werven, kun je meer omzet uit bestaande klanten halen.

Uiteindelijk wil je naar een situatie toe dat klanten jou weten te vinden in plaats van dat jij op zoek gaat naar een klant. Hoe doe je dat? Het mooiste is het natuurlijk als de ene klant je bij de andere aanbeveelt. Vroeger gebeurde dat alleen mond-op-mond, tegenwoordig voor een groot deel online.

Wat is daarvoor nodig?

Kapitaal

Personeel

Als je bedrijf groeit, heb je vaak meer personeel nodig. ook de rol van jouw medewerkers van het eerste uur en jouw eigen rol veranderen. Hoe kun je medewerkers blijvend motiveren en het beste uit ze halen?