Je bedrijf opschalen

Je hebt een bedrijf, dat de afgelopen jaren een mooie groei heeft doorgemaakt. Of misschien waren het juist wel moeilijke jaren door de Covid tijd, de hoge energieprijzen of wat dan ook. Hoe je bedrijf er ook voor staat op dit moment: je wilt meer.

Het lijkt een déja-vu. De fase van starter naar groei, waar je dingen niet meer zelf ging doen. Je ging wat werkzaamheden uitbesteden en nam wat mensen aan. Toch wil je meer; je wil de groei inzetten of voortzetten. Op naar de volgende fase. De fase van opschalen. Je wilt een team uitbouwen. Waar begin je, wie heb je nodig en hoe gaat de aansturing?

Je bedrijf groeien met personeel

Bedrijfsgroei: de 5 groeifasen van een bedrijf

Veel ondernemers willen hun bedrijf laten groeien. Soms overkomt de groei van je bedrijf je. Gepland of niet gepland, bedrijven groeien in fasen. Groeit het bedrijf naar een volgende fase, dan verandert de structuur, cultuur en winstgevendheid. In elke groeifase je bedrijf verandert en daarmee ook jouw rol als ondernemer. Inzicht in deze groeifases, maakt je bewust van mogelijke risico’s en knelpunten.

De 5 groeifasen zijn:

  1. Pioniersfase (<8 medewerkers)
  2. Organisatiefase (8-25 medewerkers)
  3. Managementfase (25-50 medewerkers)
  4. Delegeerfase (50-150 medewerkers)
  5. Standaardisatiefase (>150 medewerkers)

5 Valkuilen als je bedrijf groeit in personeel

Als je bedrijf groeit, heb je doorgaans meer personeel nodig. Let op de volgende valkuilen.

  1. Jouw rol als ondernemer verandert
  2. Ondernemers zien vaak liever kansen dan risico’s
  3. Betrokkenheid van medewerkers is een aandachtspunt
  4. Niet altijd de juiste mensen op de juiste plek
  5. Ziekteverzuim

Soft skills maken het verschil

Kennis en competenties raken steeds sneller achterhaald en het belang van opleiding en ervaring, de zogenaamde hard skills, verandert. Tegelijkertijd worden soft skills, de karaktereigenschappen en persoonlijke vaardigheden die iemand heeft, steeds belangrijker.

Hoe sneller de omgeving verandert, hoe meer iemands persoonlijkheid, instelling en motivatie doorslaggevende succesfactoren worden. Hard skills blijven onmisbaar, maar een juiste balans tussen soft en hard skills wordt belangrijker.

Zo haal je het beste uit je medewerkers

Tussen de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers (belangrijk voor hun eigen toekomst) en hun duurzame inzetbaarheid (belangrijk voor de toekomst van je bedrijf) bestaat een sterk verband. Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers zullen ze n gemotiveerder zijn, waardoor hun inzetbaarheid toeneemt.

Retentie-managment om geen personeel (onnodig) te verliezen

Je leiderschapsstijl bepaalt of personeel blijft of ontslag neemt en bepaalt daarmee of je bedrijf kan groeien. Het is de manier waarop jij je werknemers aanstuurt, steunt en enthousiast maakt om een bepaald doel te bereiken.

Groei, zowel als voor het bedrijf zelf als voor het personeel

Als ondernemer wil je dat je bedrijf blijft groeien, en daarin verschil je niet zoveel van de mensen die je daarvoor nodig hebt. Want ook je medewerkers willen zich blijven ontwikkelen. Binnen hun vakgebied of in een nieuwe rol.