Zo haal je het beste uit je medewerkers

Groei, Personeel

Tussen de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers (belangrijk voor hun eigen toekomst) en hun duurzame inzetbaarheid (belangrijk voor de toekomst van je bedrijf) bestaat een sterk verband. Door te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers zullen ze gemotiveerder zijn, waardoor hun inzetbaarheid toeneemt.

Deze tips helpen je om het beste uit je medewerkers te halen

1. focus op de kwaliteiten van je medewerkers

Neem de kwaliteiten van je medewerkers als uitgangspunt voor hun ontwikkelplan. Betrek je medewerkers bij het maken van dit plan en leid je hen op in de richting van hun interesses. Stel teams zorgvuldig samen: laat mensen die elkaar aanvullen samenwerken, zodat je sterkere teams krijgt.

2. geef mensen zelf de regie

Als werkgever kun je ontwikkeling stimuleren door je medewerkers zelf hun ontwikkeltraject te laten opstellen. Jij kunt tips en kaders geven, maar door de medewerker zelf te laten bepalen, leg je de verantwoordelijkheid bij hem en dat werkt heel motiverend.

3. investeer in interne mobiliteit

Hiermee bedoelen we dat als er vacatures zijn, je eerst probeert deze eerst intern in te vullen. Zo kunnen je huidige medewerkers doorgroeien. Op die manier haal je het maximale uit je huidige medewerkers en zorg je tegelijkertijd dat ze minder snel gaan solliciteren.

4. koester ervaring maar blijf uitdagen

Oudere medewerkers hebben veel ervaring, kennis en kunde en zouden daarom de rol van mentor op zich kunnen nemen. Op die manier kunnen ze hun ervaring overbrengen op jongere edewerkers. Een ‘ervaren rot’ naast een ‘jonge hond’ kan heel complementerend werken. Dit is tweerichtingsverkeer want jongere medewerkers hebben andere kennis en vaardigheden dan ouderen en kunnen die weer overdragen.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan