Start

Waar begin je als je een bedrijf wilt starten?

Breng jouw ideeën dus tot leven en ontwikkel een solide ondernemingsplan. Het klinkt misschien als zonde van je tijd, maar een ondernemingsplan is jouw gids naar een succesvolle onderneming. Daarnaast heb je het nodig om financiering aan te vragen of geld op te halen bij investeerders.

Breng jouw ideeën dus tot leven en ontwikkel een solide ondernemingsplan. Het klinkt misschien als zonde van je tijd, maar een ondernemingsplan is jouw gids naar een succesvolle onderneming.

Waar begin je als je een bedrijf wilt starten

Je wil een bedrijf starten, alleen of met anderen. Welke rechtsvorm kies je? Als je gaat samenwerken, hoe ga je dat dan vastleggen, los van het juridische verhaal? En nu we het erover hebben, wat is belangrijk om juridisch te regelen?

Om van je idee een succesvol bedrijf te maken, heb je drie dingen nodig: klanten, kapitaal en medewerkers. Ook als je in je eentje begint: dan ben jij je eigen medewerker, een DGA of de eigenaar van een eenmanszaak of een ZZPer.

Kapitaal

Kapitaal verwijst naar alles wat waarde oplevert voor de eigenaar, zoals financiële activa van een bedrijf of een persoon, een fabriek en de bijbehorende machines of de intellectueel eigendom zoals patenten. Het totaal van alle kapitaalgoederen die het bedrijf heeft, is het kapitaal van een bedrijf. Ook het geld je nodig hebt om salarissen te betalen of om grondstoffen te kopen is kapitaal.

Een lening aanvragen

Jij hebt behoefte aan kapitaal. Banken of kredietverstrekkers willen minder risico lopen en worden steeds kritischer. Bouw vertrouwen op en bied zekerheid met jouw ondernemingsplan om een lening te krijgen. Laat zien hoe je jouw lening zult besteden en hoe je deze zult terugbetalen.

Investeerders zijn op zoek naar rendement op hun investeringen. Zorg daarom voor een duidelijk ondernemingsplan en een solide financiële prognose.

Klanten

Je wilt een goedlopend bedrijf opbouwen. Daarbij hoort een solide financiële basis. Een gezonde inkomstenstroom. Klanten dus!
De eerste klanten komen vaak uit je eigen netwerk, maar dan? Voordat we deze vraag beantwoorden, benadrukken we dat het belangrijk is om de afspraken met klanten goed vast te leggen.

Personeel

Bij de keuze tussen een eenmanszaak of een BV kan ook het wel of niet aannemen van personeel een rol spelen. Het grootste verschil met de BV is dat de eenmanszaak een rechtsvorm is zonder rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat de eenmanszaak niet als zodanig verbintenissen, zoals arbeidsovereenkomsten, kan aangaan.

Als je een BV hebt, ben je je eigen eerste werknemer. Je bent namelijk DGA, oftewel directeur grootaandeelhouder.

Lees meer over hoe je personeel vindt, waaraan je moet denken en wat je moet doen om personeel te behouden.

BV in oprichting