Klanten

Je wilt een goedlopend bedrijf opbouwen. Daarbij hoort een solide financiële basis. Een gezonde inkomstenstroom. Klanten dus!

De eerste klanten komen vaak uit je eigen netwerk, maar dan? Voordat we deze vraag beantwoorden, benadrukken we dat het belangrijk is om de afspraken met klanten goed vast te leggen. Je wil namelijk in de toekomst geen discussies.

Een BV oprichten zonder kapitaal

Klanten waarmee je alles goed regelt

Je zult niet de eerste zijn die denkt “we kennen elkaar, dus het zal wel goed komen”. Mijn opa zei altijd: “Met familie en vrienden moet je een borrel drinken, maar geen zakendoen.” Deze uitspraak kwam voort uit misverstanden die rezen en juist bij bekenden is dat nog vervelender.

Belangrijk dus om afspraken goed vast te leggen en duidelijk op papier te hebben wat je van elkaar mag verwachten.

Naast hetgeen je juridisch vastlegt, zijn misschien de gentlemen’s agreements veel belangrijker. Wat mag je van elkaar verwachten, hoe ga je met elkaar om, wat doe je als je het niet met elkaar eens bent. Ook dit soort dingen kun je goed vooraf bespreken, niet zozeer als je een winkel hebt en iemand koopt wat, maar wel wanneer jij een langere periode als leverancier van bepaalde producten of diensten bent.

Hoe vind je nieuwe klanten?

Hoe vind je nieuwe klanten en hoe zorg je ervoor dat bestaande klanten terugkomen en opnieuw jouw product of dienst afnemen? Los van mond op mond reclame, wat natuurlijk het allerbeste is: klanten die jouw product of dienst aanbevelen bij anderen, is online aanwezigheid essentieel.

Vindbaar zijn, een goede, heldere website hebben, online marketing, allemaal dragen ze bij aan jouw succes. Weten wie je echte klanten zijn en hoe je deze aan je bedrijf bindt.

Maak van prospects klanten

Zonder klanten heeft een bedrijf geen bestaansrecht. Dus wil je dat prospects een aankoopbeslissing nemen. Je kunt een prospect echter niet dwingen tot zo’n beslissing. Voor een verkopers is het vragen om de “JA” of de handtekening onder het contract een lastig moment: je hebt alles over je product of dienst verteld en dan…?

Een bedrijf oprichten is één ding, maar de echte uitdaging voor starters is om er vervolgens een stabiele en succesvolle onderneming van te maken.

Het vinden van klanten en het uitbreiden van jouw netwerk is daarbij essentieel. Met deze 5 manieren kun jij je eerste klant vinden.

5 tips om nieuwe klanten te vinden:

  1. Zoek binnen de juiste doelgroep naar je eerste klant
  2. Netwerk op meerdere manieren
  3. Besteed aandacht aan je zakelijke website
  4. Word een expert in acquisitie
  5. Blijf in contact met opdrachtgevers
Manieren om nieuwe klanten te vinden

Warme en koude aqcuisitie

Klanten kun je op verschillende manieren werven. Vaak wordt een onderverdeling gemaakt tussen koude en warme acquisitie. Bij warme acquisitie bied je je diensten of producten aan bij mensen die je al kent, bij koude acquisitie benader je mensen die je nog niet kent.

5 Tips voor koude acquisitie

  1. Maak een belscript
  2. Herken koopsignalen en bezwaren
  3. Weet dat er behoefte is
  4. Wees onweerstaanbaar en uniek
  5. Heb geduld