Al bijna 200.000 ondernemers gingen je voor.

BV

Een BV is een rechtspersoon. Dit houdt in dat een BV, net als elke andere persoon, eigen rechten en verplichtingen heeft. De BV kan daarom ook een eigen vermogen hebben en is zelf verantwoordelijk voor de nakoming van zijn verplichtingen. Dit betekent dat jij als bestuurder of aandeelhouder in principe niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de BV, maar de BV zelf. Kies je voor een eenmanszaak of vof? Dan is dit helaas niet het geval. Deze rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid en daardoor geen afgescheiden vermogen. Hierdoor kunnen schuldeisers zich verhalen op jouw privévermogen als eigenaar.

De BV is de meest gekozen rechtsvorm. Dat is niet gek want er zijn veel voordelen aan de BV. Echter, er zijn ook enkele nadelen. We zetten alles op een rijtje.

Belangen voor ondernemers

De structuur van een BV

Voor je een BV opricht is het handig om te weten hoe de structuur van een BV eruit ziet. Een BV heeft aandeelhouders en bestuurders. Dit hoeven niet persé dezelfde mensen te zijn. Hieronder lichten we deze kort voor je toe.

Aandeelhouders

De aandeelhouders zijn alle personen die aandelen houden in de BV. Dit ben jij als oprichter, maar denk bijvoorbeeld ook aan een investeerder die in ruil voor zijn investering aandelen krijgt in de BV. Hij of zij wordt dan aandeelhouder. Alle aandeelhouders vormen samen de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA).

Bestuurders

De bestuurders zijn belast met de dagelijkse gang van zaken in de BV. Vaak zie je dat een aandeelhouder ook bestuurder is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is dus mogelijk om alleen aandeelhouder of alleen bestuurder te zijn.

Raad van Commissarissen (RvC)

Sommige BV’s hebben daarnaast ook een Raad van Commissarissen (RvC). Deze raad houdt in dat geval samen met de AvA toezicht op het beleid van het bestuur.

Flex BV versus gewone BV?

Wat is het verschil tussen een flex BV en een gewone BV? Je hoort de naam flex BV namelijk vaak. Het verschil heeft te maken met de statuten, die door versoepelde wetgeving aan minder plichten hoeven te voldoen. In Nederland is er maar één besloten vennootschap.

Elke BV is verschillend, maar de verschillen zijn bepaald door de oprichter. Zo zijn de statuten van een holding, werk-BV of flex-BV meestal verschillend. Wel vallen alle drie de ondernemingen onder dezelfde rechtsvorm: het besloten vennootschap.

Flex BV geeft flexibiliteit van statuten aan

In 2012 heeft de overheid het oprichten van de BV versoepeld. Sindsdien spreekt men ook wel over de flex BV. Er is geen nieuwe ondernemingsvorm bijgekomen, maar het oprichten is makkelijker geworden.

Een flex-BV betekent dus eigenlijk een BV die na 2012 is opgericht, of sindsdien zijn statuten heeft aangepast naar de nieuwe regelgeving.

Gratis tips over de BV bedrijfsvorm