Kies je als ZZP-er voor een eenmanszaak of een BV?

BV, Fiscaal, Start, ZZP

Wist je dat de term ZZP regelmatig voor misverstanden zorgt? Veel mensen denken namelijk dat ZZP een aparte rechtsvorm is. Of dat je als ZZP’er een eenmanszaak hebt. Dat klopt niet. Een ZZP’er kan namelijk zowel een ondernemer zijn met een eenmanszaak als met een BV. De echte keuze waar jij als ZZP’er dus voor komt te staan is: ga je voor de BV of de eenmanszaak? Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen de eenmanszaak en de BV en wat dit betekent voor jou. Zo ontdek jij wat het beste bij je past.

Wat is een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak ben jij het bedrijf. Jij bent in de enig eigenaar en hebt dus het eerste én laatste woord. Jouw eigen vermogen en dat van de eenmanszaak zijn bij deze rechtsvorm één. Er is dus niet, zoals bij de BV, een scheiding tussen je zakelijke vermogen en je privé vermogen.

Wat is een BV?

BV staat voor Besloten Vennootschap. Deze rechtsvorm is ‘besloten’, omdat je de aandelen in een BV niet kunt verkopen zonder toestemming van de andere aandeelhouders. Anders dan de eenmanszaak, is de BV wel een rechtspersoon. Hierdoor heeft de BV zijn eigen rechten en verplichtingen. Dit betekent dat een BV zelf contracten kan aangaan of deals kan sluiten. Als gevolg hiervan heeft je BV haar eigen vermogen, een vermogen dat losstaat van dat van jou.

Wat is een ZZP BV?

Je hebt een ZZP BV als je als ZZP’er in dienst bent van je eigen bedrijf. De ZZP BV gaat een overeenkomst aan met een opdrachtgever.
Veel ZZP’ers kiezen ervoor om een ZZP BV op te richten omdat je in de ZZP BV winst kunt opsparen, je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen hierover en je zakelijke kosten kunt aftrekken van de verschuldigde belasting.

Een overzicht van de verschillen tussen een eenmanszaak en een BV

Nu je weet dat je als ZZP’er zowel een eenmanszaak of BV kunt hebben, is de vraag wat voor jou het gunstigste is. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zetten we voor jou de voornaamste verschillen op een rijtje.

Verschil 1: aansprakelijkheid

Ben je aansprakelijk bij een BV?

Nee, jij bent niet zelf aansprakelijk bij een BV. Eén van de grootste voordelen van een BV is namelijk dat je een nieuwe rechtspersoon opricht met eigen rechten en verplichtingen. Er wordt een denkbeeldige scheidslijn getrokken tussen jou en de BV. Kort gezegd houdt dit in dat in beginsel niet jij, maar alleen de BV zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV.

Het bovenstaande zorgt ervoor dat jij als ondernemer niet privé kunt worden geraakt of aansprakelijk kunt worden gesteld als de BV schulden maakt die ze vervolgens niet kan voldoen. Jouw auto en je huis zijn dan bijvoorbeeld veilig. Deze zekerheid is voor veel mensen een belangrijke reden om te kiezen voor een BV wanneer ze starten met ondernemen.

Ben je aansprakelijk met een eenmanszaak?

Wanneer je een eenmanszaak heb, ben je persoonlijk aansprakelijk. Wanneer je als ZZP’er een eenmanszaak begint, komt er geen nieuwe juridische entiteit tot stand. Er is dus geen denkbeeldige scheidslijn tussen de onderneming en jou. Jij als ondernemer bént dan de onderneming.

Dit houdt in dat jij als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld voor schulden die door de eenmanszaak zijn gemaakt. Dit brengt risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en niet onder huwelijkse voorwaarden. In zo’n geval kan ook je partner aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte schulden.

Verschil 2: oprichting

Het oprichten van een BV werkt heel anders dan het starten van een eenmanszaak. Bij het oprichten van een BV is altijd een notaris betrokken, dus heb je te maken met hogere kosten en officiële stukken als statuten.

Hoe richt je een BV op?

Wanneer je een BV opricht, moet je een startkapitaal inbrengen. Dit kan zelfs een symbolisch bedrag van €0,01 zijn. Dit maakt het oprichten van een BV erg laagdrempelig en daardoor aantrekkelijk.

Hoe gaat de oprichting in zijn werk? Het oprichten van een BV gaat nog altijd via een notariële akte. Verschillende partijen bieden dit grotendeels online aan.

Hoe werkt de oprichting van een eenmanszaak ?

Een eenmanszaak oprichten is nog net iets eenvoudiger dan de oprichting van een BV. Hiervoor hoef je je namelijk alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Klinkt goed zou je denken? Hou er wel rekening mee dat je bij een eenmanszaak meer risico en is het vinden van investeerders in een eenmanszaak niet makkelijk.

Verschil 3: administratie

Op het moment dat jij nadenkt over de beste rechtsvorm voor je nieuwe onderneming, kijk je natuurlijk ook naar de administratie en hoeveel werk dit voor jou meebrengt.

Hoe ziet de BV administratie eruit?

Bij de BV moet je rekening te houden met iets hogere (administratieve) lasten en kosten. Een BV is namelijk wettelijk verplicht om één keer per jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekening zal vaak worden opgesteld door een accountant.

Daarnaast ontvang jij als ondernemer in principe een DGA-salaris van tenminste €51.000,- per jaar.. De hoogte van dit salaris kan voor veel beginnende ondernemers afschrikwekkend werken. Gelukkig kun je onder omstandigheden vragen om een verlaging van het DGA-salaris bij de belastingdienst. Dit hebben we beschreven in ons e-book over de BV.

Hoe ziet de administratie van een eenmanszaak eruit?

Bij een eenmanszaak zijn de administratie kosten over het algemeen wat lager dan die van een BV. Maar let op: de administratie lasten zijn vaak even hoog! Natuurlijk zijn er ook gevallen denkbaar waarin een eenmanszaak (administratieve) kosten maakt die in de buurt komen van die van een BV. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenmanszaak met meerdere vestigingen en bijbehorend personeel.

Verschil 4: belastingen

Eén van de grootste redenen om voor een bepaalde rechtsvorm te kiezen, is het soort en de hoeveelheid belasting die je betaalt.

Wat voor belastingen betaal ik bij de BV?

Met een BV betaal je vennootschapsbelasting (VPB). Tot en met een belastbaar bedrag van €200.000,- bedraagt deze 19%. Daarboven is het 25,8%. Hoewel je bij een BV niet dezelfde belastingvoordelen hebt als bij een eenmanszaak, ben je toch bij hoge winsten voordeliger uit. De belasting die je bij een BV betaalt, is namelijk relatief laag. Zoals je kan zien is het hoogste tarief maar 25,8%. Vanaf winsten van €80.000,- per jaar is een BV dus fiscaal aantrekkelijker dan een eenmanszaak.

Wat voor belastingen betaal ik bij de eenmanszaak?

Als ZZP’er met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Die kan oplopen tot een tarief van maar liefst 49,50%! Zoals eerdergenoemd kun je als ZZP’er met een eenmanszaak gebruik maken van verschillende gunstige fiscale regelingen.

Let op: per regeling moet je kijken of je ervoor in aanmerking komt.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan