Wat moet je weten als ondernemer in 2023?

BV, Start, ZZP

Hier lees je alles wat je moet weten over nieuwe en aangepaste wetgeving per 2023. Kijk wat van toepassing is op jouw bedrijf en doe aanpassingen waar nodig. Dan ga jij goed het nieuwe jaar in!

1. Verbod hoog bedrag lenen van je BV

Vanaf 2023 mag je maximaal €700.000 aan jezelf lenen vanuit je BV. Leen je meer, dan moet je over het bedrag boven dit maximum 26,7% inkomstenbelasting betalen. Alleen wanneer je dit meerdere voor 31 december 2023 aflost aan je BV hoefje geen inkomstenbelasting te betalen.

Het maximum geldt niet wanneer je aan jezelf geld hebt geleend voor het financieren je eigen woning.

2. Hoge energierekening? Je krijgt steun!

Als jij als ondernemer een contract met jouw energieleverancier hebt als zogeheten kleinverbruiker, geldt vanaf 2023 een prijsplafond voor jouw energierekening. Voor gas betaal je €1,45 per m3 tot een maximum van 1200m3 en voor elektriciteit €0,40 per kWh tot het maximum van 2900 kWh.

Let op: ga je over deze maxima heen? Dan betaal je voor je energieverbruik boven deze maxima wel de normale prijs.

3. Maak je kantoor energiezuiniger voor 2023

Ben je eigenaar van een kantoor-of bedrijfsgebouw van 100 m2 of meer? Zorg er dan voor dat je gebouw voor 2023 minimaal energielabel C heeft. Blijft jouw energielabel D of lager? Dan riskeer je niet alleen een hoge boete (die kan oplopen tot €81.000!), maar in het slechtste geval kan je kantoorpand ook gesloten worden. Is jouw bedrijfsgebouw een monumentaal pand? Dan hoef je voorlopig nog niet aan deze regel te voldoen.

Huur je een kantoor? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar-verhuurder om te zorgen dat het kantoorgebouw energiezuinig is. Als huurder ben je wel verplicht om mee te werken aan werkzaamheden die hiervoor moeten worden uitgevoerd.

4. Betere reiskostenvergoeding

Heb jij werknemers die elke dag op en neer moeten vanuit hun huis naar kantoor, of zakelijk veel reizen? Dit wordt fiscaal straks beter geregeld voor je. Je mag als werkgever 21 cent onbelast vergoeden aan je werknemers per km die afleggen.

5. Kinderopvangtoeslag wordt toegankelijker

Heb jij jonge kinderen? Dan krijg je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag. Per 2023 is de hoogte van deze toeslag niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Voortaan kan je per gewerkte maand (van de minst werkende ouder) aanspraak maken op kinderopvangtoeslag.

6. Niet langer pensioensparen met fiscale oudedagsreserve

Vanaf 2023 is het niet langer mogelijk om fiscale oudedagsreserves op te bouwen in je eenmanszaak, vof, maatschap en cv.
Let op! Heb je al fiscale oudedagsreserves opgebouwd? Dan mogen deze reserves blijven staan op de balans van je onderneming.

7. Bedreigd? Scherm je bezoekadres af

Is het bezoekadres van jouw onderneming jouw privé adres? En ontvang je bedreigingen aan je privé adres, waardoor je het bezoekadres van je onderneming liever geheim houdt? Vanaf 15 december 2022 wordt dit mogelijk. Je kan namelijk in het Handelsregister je bezoekadres laten afschermen. Wil je meer weten over het afschermen van je bezoekadres? Lees dan hier verder.

8. Meebetalen aan plastic zwerfafval

Produceert of importeert jouw onderneming plastic wegwerpproducten voor de Nederlandse markt? Dan moet je vanaf 2023 bewuster omgaan met het zwerfafval dat jouw product veroorzaakt. Je moet namelijk mee betalen aan het opruimen hiervan. Ook moet je straks de consument helpen om dit plastic zwerfafval te voorkomen.

Tip: produceert jouw bedrijf ook plastic wegwerpproducten? Dan is dit voor jou als ondernemer misschien een goed moment om je bedrijf duurzamer te maken. Je kan bijvoorbeeld je producten recyclebaar, herbruikbaar of repareerbaar maken. Op deze manier betaal je minder en help je gelijk om de wereld te verbeteren!

9. Betalingen aan derden – nieuwe regels Belastingdienst

Betaal jij wel eens iemand die niet bij jouw in dienst is en die niet vanuit zijn eigen onderneming de opdracht verricht? Bijvoorbeeld een spreker voor een bijeenkomst of iemand die een klusje voor je doet? Dit soort informatie heeft de Belastingdienst nodig voor de inkomstenbelasting van die persoon. Dit soort betalingen moeten op een nieuwe manier aan de Belastingdienst aangeleverd worden per januari 2023. Je moet de gegevens van 2022 voor 1 februari 2023 naar de Belastingdienst sturen.

10. Meer tijd om oudedagsverplichting om te zetten

Heb je in je BV pensioen opgebouwd met een zogeheten oudedagsverplichting (ODV)? Soms willen ondernemers de ODV graag omzetten in een lijfrente, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Bijvoorbeeld als je je BV wil opheffen. Na AOW-leeftijd is het mogelijk om de ODV om te zetten.

11. Verbod op online verkoop sigaretten

Vanaf 1 juli 2023 is het verboden om tabaksproducten online te verkopen. Overtreed je dit verbod, dan loop je risico op een hoge boete. Hieronder vallen niet enkel sigaretten en sigaren, maar ook producten als e-sigaretten, vapes en navulverpakkingen. Het maakt daarbij niet uit of er nicotine in de producten zit.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan