De voor- en nadelen van een BV

BV, Fiscaal

Wat zijn de voordelen en nadelen van een BV bedrijfsvorm? Lees dit goed door, zodat je kunt bepalen of een BV iets voor je is.

De voordelen van een BV bedrijfsvorm

Beperkte aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van de BV is dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent. De BV is zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. Mocht het mis gaan in je BV dan is je privé vermogen dus in principe veilig. Dit betekent dat je huis, auto of spaarrekeningen dan niet in beslag kunnen worden genomen door de curator. Je leest dat we vaak de woorden “in principe” gebruiken. Dit betekent dat je doorgaans niet aansprakelijk bent, de enige uitzondering hierop is onbehoorlijk bestuur. Wanneer is sprake van onbehoorlijk bestuur? Denk bijvoorbeeld aan fraude, maar ook het niet op tijd deponeren van de jaarcijfers is een teken dat je je als bestuurder niet behoorlijk gedraagt.

Lage oprichtingskosten

Voor de oprichting van een BV heb je geen verplicht startkapitaal nodig: je kunt al met een symbolisch bedrag van €0.01,- van start! Let op: voor het oprichten van een BV moet je altijd naar de notaris.

Voordelig belastingtarief

Een BV betaalt vennootschapsbelasting (VPB) over haar winst. Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is vanaf 2023 verlaagd van € 395.000 winst naar € 200.000. Het lage tarief van 15% gaat omhoog naar 19%. Bedrijven met een winst vanaf € 200.000 betalen vanaf 1 januari 2023 het hoge tarief. Dat tarief gaat omhoog van 25% naar 25,8%.

Het belastingtarief over de winst van de BV is lager dan het tarief over de winst voor de eenmanszaak en vof. Als je onderneming veel winst maakt, ben je als ondernemer voordeliger uit met een BV. Hoe is dit geregeld bij de eenmanszaak en vof? Bij deze rechtsvormen wordt de winst belast tegen het inkomstenbelastingtarief uit box 1. Het tarief van de 1e schijf inkomstenbelasting wordt in 2023 verlaagd van 37,07% naar 36,93%. In de 1e schijf valt een inkomen tot € 73.071. Bij relatief veel winst is het voordeliger om een BV te hebben.

Nog meer fiscale voordelen van een BV

Een BV kan gebruik maken van verschillende fiscale aftrekposten. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Investeringsaftrek

Je kunt gebruik maken van de investeringsaftrek wanneer je machines of computers koopt voor de zaak. Deze aftrek houdt in dat je het bedrag dat je investeert in bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van het bedrag waar je belasting over moet betalen. Het resultaat is dat je minder belasting betaalt en dus meer geld over houdt. Let wel op: er zit een maximum aan de investeringsaftrek.

Voordelig sparen

Je kunt je BV ook gebruiken als spaarpot. Dit is gunstig omdat je over het geld dat je spaart in je BV geen belasting hoeft te betalen. Bij een eenmanszaak of vof zou dat wel moeten. Wil je dus voordelig kunnen sparen voor bijvoorbeeld je pensioen? Richt dan een BV op!

Innovatiebox

Doet je BV innovatief werk zoals de ontwikkeling van software, onderzoek op (bio)medich of tech of ander gebied of andere tech activiteiten? Dan kan je BV gebruik maken van de innovatiebox. Dit fiscale voordeel zorgt ervoor dat je maar 9% aan vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Nog meer voordeel dus! Let wel op: om hiervoor in aanmerking te komen moet je gebruik maken van een WSBO-regeling of een octrooi hebben.

Extra belastingvoordeel met een holding

Wanneer je naast je BV ook een persoonlijke holding opricht, heb je een zogeheten ‘holdingstructuur’. Bij deze structuur richt je als ondernemer twee BV’s op: een persoonlijke holding en een werk-BV. Als ondernemer heb je zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer 100% van de aandelen in de werk-BV.

Met een holdingstructuur kun je je onderneming zo inrichten dat bepaalde risico’s worden afgedekt en je waardevolle eigendom worden beschermd. Denk aan merkenrechten, een succesvolle website of je kantoorpand. De waardevolle eigendommen zitten in de holding, de ondernemingsactiviteiten worden uitgevoerd door de werk-BV. Mocht de werk-BV failliet gaan, dan zijn al je waardevolle eigendommen afgeschermd van de claims van schuldeisers, namelijk in de holding

Maak je onderneming aantrekkelijk voor investeerders

Voor mogelijke investeerders is het aantrekkelijk om in een BV te investeren. Een investeerder krijgt aandelen in de BV ter hoogte van zijn investering. Door de uitgifte van deze aandelen deelt de investeerder mee in de winst van de BV, maar is hij niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de BV. De investeerder wordt dus aandeelhouder in de BV maar geen bestuurder. De investeerder hoeft dan niet dezelfde lasten te dragen als de bestuurder in geval van een faillissement.

Bij een eenmanszaak of vof is het niet mogelijk om de investeerder op dezelfde wijze minder risico te laten lopen dan de bestuurder. De eenmanszaak kent namelijk maar één eigenaar en heeft bovendien geen aandelen. Een investeerder moet zich inkopen en wordt vennoot in de onderneming. Als investeerder en vennoot ben je eveneens aansprakelijk voor eventuele schulden. Om deze reden is het aantrekken van nieuw kapitaal voor een eenmanszaak of vof veel lastiger.

Betrouwbaarheid en professionaliteit

Een BV richt je op met een notariële akte. Je moet langs een notaris die de oprichting van je BV vervolgens zal uitvoeren. Op de notaris rust een onderzoek plicht. Dit houdt in dat hij onderzoek moet doen naar de bedoeling van alle aandeelhouders. Door de oprichtingseisen, controle door de notaris en de verplichte deponering van de jaarrekening bij de KvK, straalt de BV professionaliteit uit. Deze professionele uitstraling ontbreekt bij de eenmanszaak of vof, aangezien daar geen sprake is van controle door de notaris of van enige oprichtingseisen.

Samenvattend heeft de BV de volgende voordelen:

✓ Stel je privévermogen veilig
✓ Betaal minder belasting
✓ Scherm je BV en waardevolle zaken hierin af van risico’s via een holding
✓ Geniet van een laag verplicht startkapitaal
✓ Maak jouw onderneming aantrekkelijk voor potentiële investeerders
✓ Straal als onderneming vertrouwen en professionaliteit uit

Wat zijn de nadelen van een BV?

Het oprichten van een BV brengt dus veel voordelen met zich mee voor jou als ondernemer. Toch heeft de BV ook nadelen, hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Minder fiscale (starters) aftrekposten

Het eerste nadeel van de BV is dat de BV vergeleken met de eenmanszaak en vof, minder aftrekposten kent. Denk bijvoorbeeld aan startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstelling. Deze fiscale aftrekposten zijn niet van toepassing op de BV. Vanaf een bepaalde winst is het echter voordeliger om een BV te hebben. Dit omslagpunt ligt bij winsten vanaf €100.000.
Zoals je bij voordelen hebt gelezen, zijn er wel andere fiscale aftrekposten voor een BV.

Verplicht DGA-salaris

Als ondernemer met een BV ben je bijna altijd directeur-grootaandeelhouder (DGA). Je bent DGA op het moment dat je de bestuurder bent van je BV en je meer dan 5% van de aandelen in je BV bezit. Als DGA moet je jezelf een wettelijk minimum salaris van €51.000 per jaar geven. Gelukkig zijn er omstandigheden waaronder dit niet hoeft. De Belastingdienst begrijpt namelijk dat niet elke startende onderneming gelijk een dergelijk salaris kan uitbetalen. Je kunt een verlaging van dit salaris aanvragen.

Kosten oprichting BV

Om een BV op te richten moet de notaris een notariële akte opmaken. De kosten voor het oprichten van een BV zijn hierdoor een stuk hoger dan bij oprichting van een eenmanszaak of vof. Daarbij volstaat inschrijving bij de KvK.

Hogere administratieve lasten

De BV moet belastingaangifte doen. Echter, dit brengt meer administratieve lasten met zich mee. Je dient bijvoorbeeld jaarlijks een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Zowel een eenmanszaak als vof hoeven dit niet te doen.
Als je besluit een BV op te richten is het echter wel mogelijk om een verlengd boekjaar aan te vragen. Hiermee kan je eenvoudig besparen op accountantskosten, aangezien je de jaarrekening pas hoeft op te stellen in het daaropvolgende jaar. Dit betekent dat jij je hier in het eerste jaar niet druk over hoeft te maken. Zo kun je je volledig focussen op wat je het liefste doet: ondernemen.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan