Kun je een BV oprichten zonder kapitaal?

BV

Bij het oprichten van een BV mag je zelf het startkapitaal bepalen. Je kunt dus een BV oprichten zonder kapitaal. Het verplichte kapitaal hoeft niet groter te zijn dan een eurocent. Toch kan het verstandig zijn om wel voor startkapitaal te kiezen. Een BV is een eigen rechtsvorm. Gaat je BV failliet, dan ben je hiervoor niet aansprakelijk met jouw privé-eigendom. Tenminste, als jou niets te verwijten valt. Lees alles over het oprichten van een BV zonder kapitaal.

Risico van BV oprichten zonder kapitaal

Bij het oprichten van een BV zonder kapitaal ontstaat een nieuwe identiteit die geen kapitaal heeft om zijn schulden te betalen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het bestuur van een BV wordt wel geacht alleen verbintenissen aan te gaan waarvan het verwacht dat de BV deze kan betalen. Door-gaans vorm jij zelf het bestuur van de BV. Indien de BV dus geen cent eigen kapitaal heeft maar ver-volgens wel contracten aangaat, breng je eigenlijk direct de BV in gevaar. En je gaat meestal meteen een contract aan, zoals een huur-, telefoon-, of internetcontract.

Als het misgaat en laten we hopen dat dit nooit gebeurt, gaat de curator terugkijken naar het verleden van de BV dan kan deze van mening zijn dat jij aansprakelijk moet worden gesteld voor de schulden omdat jij je onbehoorlijk hebt gedragen. Je hebt immers financiële keuzes gemaakt waarvan je had kunnen weten dat de BV deze niet kon dragen.

Een BV oprichten met 18.000 startkapitaal

Tot 2012 kon je alleen een BV starten met minimaal 18.000 euro startkapitaal, zodat een simpel telefoon- of internetabonnement je niet meteen failliet zouden maken. Nog altijd wordt dit bedrag vaak als eerste inleg gebruikt. Ongeacht je startkapitaal, je mag geen beslissingen nemen waarbij je vooraf kunt verwachten dat de BV deze niet kan dragen. Dus als je een BV opricht en je vervolgens gelijk een dure auto op afbetaling koopt kan het nog altijd zijn dat de curator van mening is dat jij aansprakelijk moet worden gesteld.

Gaat het mis en gaat je BV failliet of dreigt hij failliet te gaan? Dan ben je het startkapitaal wat je hebt ingelegd kwijt. Je mag het er niet snel uithalen want dat is natuurlijk onbehoorlijk gedrag. Maar jouw privé-eigendom zal een curator in dat geval niet snel aanspreken.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan