Veel besloten vennootschappen hebben de afkorting ‘BV’ of soms B.V. in hun openbare bedrijfsnaam verwerkt. In reclamefolders of op social media zie je de afkorting niet vaak, maar in persberichten en op websites wel. Hoe verwerk je BV in een bedrijfsnaam en is dit verplicht of niet?
Zo schrijf je BV in een bedrijfsnaam
Het is voor besloten vennootschappen wettelijk verplicht om de volledige, juridische naam te vermelden. Dus inclusief ‘BV’. Alleen in reclame hoeft dat niet. Verder moet de volledige naam van de vennootschap en haar woonplaats duidelijk zijn.
‘Hetzij afgekort tot B.V.’
In de wet wordt specifiek gezegd dat je of de term Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, voluit geschreven, of “B.V.” moet gebruiken. Daarmee is dus duidelijk hoe je wettelijk gezien de bekende afkorting schrijft: met hoofdletters en met puntjes ertussen. Taalkundig gezien heb je wat meer vrijheid.
‘BV’ is met kleine letters
De afkorting van besloten vennootschap mag ondertussen ook met kleine letters worden geschreven, omdat de afkorting ‘BV’ algemeen is geaccepteerd. Dit gaat dus om het gebruik van ‘BV’ in een zin, wanneer het als zelfstandige afkorting wordt gebruikt. Wanneer je de afkorting in je bedrijfsnaam wilt verwerken, heb je op zich alle vrijheid.
Stem schrijfwijze af op schrijfwijze bedrijfsnaam
Stem de schrijfwijze van de afkorting af de schrijfwijze van je bedrijfsnaam. Doe dat consequent. Webwinkel Bol.com, dat haar eigen naam het liefst zonder hoofdletter schrijft, vermeldt de volledige juridische naam op haar website als ‘bol.com BV’ of ‘bol.com b.v.’.
Uit het online stijlboek van NRC Handelsblad volgt dat zowel ‘BV’ als ‘BV’ correct zijn, maar dat ‘BV’ (dus mét hoofdletters) volgt wanneer de bedrijfsnaam er direct voor wordt genoemd.