Vrijwel elk bedrijf dat levensvatbaar is, heeft zijn drukke (en minder drukke) dagen en vrijwel niemand kan alles zelf. Een extra helpende hand kan dan een uitkomst bieden. Het aantal bedrijven is de laatste jaren vooral door het aantal zelfstandigen zonder personeel toegenomen. Sommige bedrijven zetten de stap naar het starten met personeel maar het aantal zelfstandigen dat iemand aanneemt is beperkt.
Wil je personeel aannemen maar zie je op tegen de salarisadministratie?
In de zorg, bouw, horeca of logistiek werken steeds meer zelfstandigen zonder personeel. Deze ondernemers werken vaak freelance voor vaste opdrachtgevers die vrijwel nooit zullen overgaan tot het aannemen van personeel. Anderzijds zijn er ook veel ondernemers die de stap van het aannemen van een medewerker zouden moeten nemen, maar niet durven omdat ze in de problemen komen mocht een medewerker langdurig ziek worden. Als zij extra handen nodig hebben proberen zij dat op een andere manier tijdelijk op te lossen.
Echter, een extra medewerker biedt ook groeikansen. Als je het spannend vindt om personeel aan te nemen, kun je starten met een parttime werknemer. Daarnaast kun je een medewerker een halfjaarcontract geven. Mocht het voortijdig helemaal misgaan, en je je nog voor de besproken einddatum wilt stoppen, dan is je risico als werkgever dus meestal beperkt tot enkele duizenden euro’s.
Verschillende vormen van personeel
Veel ondernemers zonder personeel zien op tegen alles wat er bij die eerste medewerker komt kijken. Je kunt starten met een extra vaste medewerker. Dan moet je denken aan het doen van salarisadministratie en het opstellen van een goed arbeidscontract.
Personeel in loondienst
Wanneer je personeel bij jouw bedrijf in dienst neem, kun je een arbeidsrelatie voor de lange termijn opbouwen met je medewerker. Je kunt een tijdelijk contract aanbieden, maar ook direct voor een vast contract gaan. Neem in ieder geval altijd een proeftijd op.
Wellicht is vast personeel een goede oplossing voor langere tijd, maar om direct van zzp’er naar een zaak met vaste medewerkers te gaan kan een grote stap zijn. Je kunt denken aan:
Stagiaire
Een stagiaire is vaak maar enkele dagen in de week beschikbaar en gaat ook nog naar school. Daarnaast is het een tijdelijke oplossing. Daar staat tegenover dat stagiaires vaak goedkoop zijn. Helaas zijn ze niet voor alles geschikt. Bij sommige taken neemt het uitleggen ervan net zo veel tijd in beslag als de tijd die deze kracht uit handen neemt.
Uitzendkracht
Een uitzendkracht heeft als voordeel dat het uitzendbureau de werving en selectie doet. Je krijgt gewoon een factuur en hiermee ben je af van alle extra administratie die bij personeel komt kijken. Indien er slechtere tijden aankomen kun je de uitzendperiode vroegtijdig verbreken.
Daarnaast kan na een langdurige uitzendperiode worden gedacht aan een vaste baan. Na een bepaald aantal uren kan de uitzendkracht vaak boetevrij worden aangenomen.
Het inhuren van uitzendkrachten doe je doorgaans voor een beperkte periode op flexibele basis. Daarvoor betaal je doorgaans wel een hoger tarief. Voordeel is dat je niet meteen ‘vastzit’ aan een werknemer. Je kunt de samenwerking op ieder moment beëindigen. Het uitzendbureau neemt jou daarnaast het bijhouden van een loonadministratie uit handen.
Payroll (detachering)
Met payroll komt er een eigen medewerker in dienst. De werving en selectie kan ook zelf gedaan worden, alleen de salarisadministratie van personeel wordt uitbesteed. Daarvoor betaal je een commissie.
Freelance
Met een freelancer leg je de opdracht bij een andere ondernemer neer. Deze werkt dan onder jouw naam, al zal de freelancer de opdracht misschien wel in zijn eigen portfolio zetten. Voordelen zijn dat het deels op afstand kan gebeuren, en dat je vrijer bent met het stellen van voorwaarden.
Uitbesteden
Het uitbesteden van opdrachten past inderdaad niet echt onder het kopje personeel. Om bij te springen in drukke periodes of om specifieke taken uit te besteden, kun je een ZZP’er of ander bedrijf inhuren. Dit geeft ook veel flexibiliteit. Let op dat je goede afspraken maakt en dit fiscaal goed regelt. Als dit niet gebeurt, is het mogelijk dat de Belastingdienst de ZZP’er op een later moment alsnog als verkapte werknemer ziet, met alle gevolgen van dien.
Sommige dingen zoals het beantwoordden van de telefoon en administratie bijwerken kunnen worden uitbesteed aan een klantcontact- of administratiebureau.