Waarop moet je letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Waarop moet je letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Geschreven door

MKB Belangen

Gepubliceerd op

Categorie

Deel dit artikel

Waarop moet je letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Als je een auto hebt, moet je die laten verzekeren. Dat is verplicht. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? Je eerste neiging is om te vergelijken op basis van de prijs van de verzekering. Vaak wordt dan heel simpel gedacht: duur is beter. Toch is dat niet altijd waar. Er zijn grote verschillen in de dekking van de autoverzekeringen. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de polisvoorwaarden. Omdat bijna niemand zin heeft om al die kleine lettertjes te lezen, hebben wij dat voor je gedaan in de selectie van een goede autoverzekering. Sluit hier online een autoverzekering af.

Je kunt het beste vergelijken op prijs, polisvoorwaarden en kwaliteit.

Prijs

De verzekeringspremie wordt samengesteld op basis van de waarde van de auto, het gewicht van de auto, het aantal kilometers dat je rijdt, de leeftijd, de woonplaats, de bonus/malus-ladder en de door jou gekozen dekkingen.

Polisvoorwaarden

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het van belang dat je de polisvoorwaarden kent.

Kwaliteit

Iedere verzekeraar is anders. Wij hebben gekozen voor Allianz, de grootste verzekeraar ter wereld. Waarom Allianz?

Eerlijk gezegd, kan ik alleen uit eigen ervaring spreken. Mijn auto verzekerde ik bij Allianz. En ja, helaas heb ik ze enkele keren gebeld omdat er iets aan de hand was. Een inbraak, iemand die tegen mijn auto reed en doorreed. Gewoon vervelende dingen, waar je niet op zit te wachten en die je dan ook nog veel tijd kosten. Zowel in Nederland als in het buitenland. En dan belde ik het nummer dat ik ondertussen bij mijn contracten in mijn telefoon heb staan. Elke keer werd de schade netjes en snel afgehandeld. En, ook heel fijn: toen ik in het buitenland schade had en het herstelbedrag moest voorschieten, stond het geld ook snel weer op mijn rekening.

Bekijk hier de autoverzekering.

Typen autoverzekering

WA-verzekering

Een WA-verzekering dekt de schade van anderen als jij een aanrijding veroorzaakt. Dus als jij tegen iemand aanrijdt, vergoedt de verzekering de schade aan de auto van de ander. De WA-verzekering vergoedt schade die je als bestuurder veroorzaakt aan personen en eigendommen. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Als passagier krijg je je schade altijd vergoed via de WA-verzekering van de schuldige partij.

WA-verzekering met beperkt casco

Met deze dekking krijg je naast schade aan de eigendommen of auto van anderen die je aanbrengt, ook schade aan je eigen auto vergoed. Dus je bent verzekerd voor diefstal, ruitbreuk, brand, storm, hagel en botsingen met dieren. Botsingen met andere auto’s, niet door jouw schuld veroorzaakt, worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker.

WA-verzekering met volledig casco

Volledig casco is de meest uitgebreide dekking waarmee alle schade aan je auto is verzekerd. Ook als je deze zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je van de weg raakt, tegen een boom rijdt of in het water terechtkomt. Ook kun je betrokken zijn bij een botsing met een andere weggebruiker.

Aanvullende dekkingen

Daarnaast kun je aanvullende dekkingen afsluiten, zoals een ongevallen of schadeverzekering voor inzittenden, rechtsbijstand en no-claimbescherming.

Ongevallen-inzittendenverzekering

Met een ongevallen-inzittendenverzekering ben je als bestuurder na een ongeval verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. Je krijgt dan een vast bedrag uitbetaald voor letselschade. Dit geldt ook voor je eventuele medepassagiers.

Je kunt ook kiezen voor een schadeverzekering inzittenden: hiermee krijg je vaak een hogere vergoeding voor meer soorten schade.

Schadeverzekering inzittenden

Met een schadeverzekering voor inzittenden ben je als bestuurder verzekerd voor zowel letselschade als schade aan bagage of kleding. Na een ongeval krijg je een bedrag uitbetaald dat gelijk staat aan de werkelijk geleden schade. Zelfs als je het ongeval hebt veroorzaakt. Eventuele medepassagiers in je auto kunnen hier ook aanspraak op maken. Anders kunnen zij altijd aanspraak maken op de WA-verzekering van de bestuurder of de schuldige partij. Een schadeverzekering voor inzittenden is een uitgebreide aanvulling om jezelf als bestuurder en je medepassagiers te verzekeren.

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer kun je schade één keer per jaar claimen. Je premie bij je huidige verzekeraar gaat dan niet omhoog. Je hebt wel minder schadevrije jaren en daarmee ook minder no-claimkorting. Dus als je overstapt naar een andere verzekeraar betaal je een hogere premie.

Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

Een autoverzekering kun je aanvullen om rechtshulp vergoed te krijgen. Bij een aantal verzekeraars kun je kiezen tussen een verhaalsrechtsbijstandverzekering of een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen. Let hierbij op dat je al voor rechtshulp bent verzekerd als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer hebt afgesloten.

Verhaalsrechtsbijstandverzekering

Met verhaalsrechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp om schade aan je auto of letselschade door de tegenpartij vergoed te krijgen. Je krijgt hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor schade. Let op! een verhaalsrechtsbijstandverzekering is een beperkte aanvulling om rechtshulp vergoed te krijgen. Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen krijg je namelijk bij meer conflicten over je auto rechtshulp vergoed.

Rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen

Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen krijg je juridisch advies en deskundige rechtshulp vergoed. Zo kun je je bijvoorbeeld na een ongeval je onschuld te verdedigen en de tegenpartij aansprakelijk te stellen zin loopt niet. De huidige schade en eventuele bijkomende schade worden berekend. Daarbij krijg je na een verkeersovertreding hulp bij strafvervolging. Bovendien krijg je hulp om conflicten op te lossen over je auto met de autogarage.

Een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen is een uitgebreide aanvulling om meer soorten rechtshulp vergoed te krijgen. Dit geldt alleen om conflicten over je auto op te lossen. Je kunt er ook voor kiezen om een rechtsbijstandverzekering voor verkeer af te sluiten. Dan krijg je ook rechtshulp vergoed voor conflicten die ontstaan als voetganger, fietser of motorrijder.

Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent

Het kan zomaar voorkomen dat je per ongeluk dubbel verzekerd bent, terwijl je dit niet weet. Veel auto eigenaren sluiten een aanvullende dekking af, terwijl dit al valt onder een andere verzekering van ze. Zorg dus dat je weet waar je voor verzekerd bent! Dubbel verzekerd zijn kun je voorkomen door regelmatig de voorwaarden van verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Als je dit lastig vindt is het slim om een financieel adviseur aan te haken die met je mee kan kijken.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je al een rechtsbijstandsverzekering? Bekijk dan of daar een verkeersdekking bij zit. Als dit het geval is, dan hoef je bij een autoverzekering niet een aanvullende dekking voor rechtsbijstand af te sluiten.

Inzittendenverzekering

Veel autobestuurders sluiten een aanvullende inzittendenverzekering af voor de passagiers in hun auto bij een autoverzekering. Ze weten daarbij niet dat de passagiers onder de WA-dekking van je auto vallen. Een inzittendenverzekering is vooral fijn voor jou als bestuurder, in het geval dat jij een ongeluk veroorzaakt. Je bent als bestuurder namelijk niet standaard verzekerd via de WA-verzekering tegen letselschade. In dat geval is een inzittendenverzekering dus wél van toepassing.

Let op:

  1. Als verzekerde, inclusief inzittende, onderweg schade oploopt, doordat bijv. de auto afbrandt, dan kan de WA niet aangesproken worden. Een schadeverzekering voor inzittenden zou hierbij wel de spulletjes van verzekerde dan wel de inzittende vergoeden.
  2. Inzittende verzekering kijkt niet naar de schuldvraag en dus behandeling van de schade is sneller. Zowel voor bestuurder als de inzittende. De inzittende verzekering is dus wél ruimer en beter dan de WA-dekking. Dit omdat de WA-dekking niet altijd dekking geeft of een ruime dekking biedt. Zorg dus dat je je goed laat adviseren voordat je hierin een keuze maakt.

Pechhulp verzekering

Veel mensen zijn standaard lid van de ANWB of Route mobiel. Sommige laten zich daarnaast ook nog aanvullend verzekeren met een pechhulp verzekering. Dat is dan onnodig. Ook andersom, dus wanneer je een pechhulp verzekering hebt, is het niet nodig om lid te zijn van de ANWB voor pechhulp. Soms is het zelfs zo dat je bij de autodealer nog recht hebt op een mobiliteitsservice.

Zakelijk of privé?

Wist jij dat het gebruik van je auto (privé of zakelijk) invloed heeft op je premie? Maar wat verstaan we precies onder privégebruik? Wij zetten enkele praktische verschillen tussen privé en zakelijk rijden voor je op een rij.

Privé vs. zakelijk gebruik

Woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Ook als je de auto slechts een enkele keer zakelijk rijdt (maximaal 500 km per jaar), geef je bij het afsluiten van de autoverzekering aan dat je privé rijdt. Als jij de auto dus alleen gebruikt om naar je werk en terug te rijden, verzeker je deze privé.

Je gebruikt jouw auto zakelijk als je de auto of bus bijvoorbeeld gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op de balans staat, verzeker je altijd met een zakelijke autoverzekering.

Verschil particuliere en zakelijke autoverzekering

Een privé autoverzekering is vaak goedkoper dan de zakelijke variant. Dit komt omdat er bij een zakelijke autoverzekering grotere risico’s spelen maar er zijn ook meer mogelijkheden. Zo kun je bij een zakelijke autoverzekering wisselende bestuurders laten rijden. Ook kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat schades in dit geval ook exclusief btw worden uitbetaald, betaal je een lagere premie.

Net als bij een particuliere autoverzekering biedt een zakelijke autoverzekering verschillende dekkingen. Neem nou een goederentransportverzekering. Deze sluit je af als je de zakelijke auto gebruikt voor goederenvervoer. Zo is er voor ieder transport een aangepaste dekking. Bedrijfsauto’s rijden veel kilometers met vaak meerdere bestuurders. Deze auto’s lopen daardoor meer risico op schade. Dit zie je terug in de hoogte van de autopremie.

Grijs kenteken verzekeren

Een bestelauto of busje met grijs kenteken verzeker je altijd zakelijk. Neem je een grijskentekenvoertuig op in de zaak, dan valt dit onder het zakelijk vermogen. Ondanks dat je meer premie betaalt aan de zakelijke autoverzekering, is het fiscaal vaak wel interessant. Zo krijg je onder andere een vrijstelling van de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en kun je de btw over de aankoop van de bestelauto aftrekken. Daarnaast is het tarief aan wegenbelasting lager.

De vrijstelling van de bpm kent wel wat voorwaarden. Zo moet je meer dan 10 procent van de jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. Ook mag je de bestelauto niet ombouwen tot een personenauto of verkopen voordat deze vijf jaar oud is. Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het soms mogelijk om de bpm te verrekenen. Dit met als gunstig gevolg dat je een lagere premie betaalt.

Speciale deal voor MKB

MKB Belangen HEEFT EEN SPECIALE DEAL. Een normale auto (geen grijs kenteken) van de DGA of ZZP’er kunnen wij verzekeren met ALLIANZ tegen goedkopere privé condities. Dus u heeft een zakelijke verzekering met lagere kosten. Klik hier. Dit geldt niet voor zakelijke auto’s van personeelsleden.

Schrijf je nu gratis en vrijblijvend in voor de nieuwsbrief!