Aandachtspunten bij het aannemen van personeel

Personeel, Start

Bij het aannemen van personeel komt veel kijken, alleen het juridische regelwerk behoeft veel aandacht. Daarnaast is het heel belangrijk dat je de verwachtingen over en weer goed managed. Bereid het sollicitatiegesprek goed voor, zorg voor een goede werkplek en zorg dat je voorbereid bent op de extra administratie als je personeel in dienst neemt.

Waar moet je rekening mee houden als je personeel aanneemt?

Periode

Bedenk goed voor welke periode je personeel wilt aannemen. Bij een korte opdrachten is een vaste medewerker misschien niet handig.

Administratie

Gemiddeld kost een medewerker een paar honderd euro per jaar aan administratie en bijkomende kosten. Een stagiaire wil vaak een stagevergoeding. Daarnaast komt er iemand van de opleiding langs, er moet een verslag gemaakt worden, presentatie gegeven worden en andere zaken waar je als ondernemer misschien niet op zit te wachten.

Aansprakelijkheid

Bij het aannemen van personeel via een uitzend- of detacheringsbureau ben je van de meeste zaken af maar controleer wel even de aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt schade bij jou, de uitzendkracht of bij een klant waarvoor je bedrijf aansprakelijk is.

Taken

Niet alle taken kunnen direct worden overgenomen door nieuw personeel. De ondernemer zelf heeft dan meer uur per week werk voor handen, maar klantenbezoeken, technische klussen, of andere specifieke taken kunnen niet altijd direct worden overgenomen door een ander persoon.

Bijkomende zaken

Naast administratie komen ook nog andere zaken kijken als je begint met medewerkers. Is er een werkplek? Ben je voldoende aanwezig om deze persoon in te werken en aan te sturen? Is op andere dagen de deur ook tijdens kantooruren open? Is het bereikbaar?

Welke kosten komen er bij personeel kijken?

Als je begint met een eerste medewerker dan komen hier ook kosten bij kijken. Deze zijn sterk afhankelijk van de functie en werkplek. Heeft deze medewerker alleen een laptop nodig of ook een auto van de zaak? En moet je vanuit je CAO medewerkers gelijk pensioen aanbieden of kun je eerst eens met een stagiaire kijken wat er bij een extra stel helpende handen zoal komt kijken?

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan