Algemeen

‘Omzet Horeca groeit door in 2016’1 min lezen

By 11 april 2016 No Comments

Het economisch bureau van ING heeft berekend dat na het zeer goede jaar 2015, de horeca in 2016 wederom een groei zal mogen noteren: plus 3 procent.

Restaurants en hotels groeien, cafés niet

Met een verwijzing naar de discussie over het vermeende effect van de opmars van Airbnb, concludeert ING dat het aantal overnachtingen in hotels gewoon doorgroeit. Ook restaurants doen het goed, maar de echte toppers zijn cafetaria’s en “fastservice restaurants”, die de hoogste omzetcijfers ooit halen. Volgens ING blijven alleen cafés achter, de oorzaak zou liggen in toegenomen concurrentie van festivals.

Amsterdam

In 2015 kwamen we tot ruim 41 miljoen hotelovernachtingen in Nederland (4 procent meer dan het jaar ervoor) en de verwachting is dus dat 2016 nog beter gaat zijn. Liefst 30 procent van alle overnachtingen vindt plaats in Amsterdam, waarmee nog maar eens bewezen is dat onze hoofdstad de onbetwist toeristentrekpleister nummer één blijft. De kamerprijzen in Amsterdam stijgen ook veel harder dan in de rest van het land, waardoor het verschil met een hotelkamer elders in het land steeds groter wordt.

Vergijzing

ING noemt twee oorzaken voor het feit dat de horeca goede zaken doet. Dat Nederland in trek is bij buitenlandse toeristen wisten we al, maar de tweede reden is meer opmerkelijk: ING wijst op onze vergrijzende bevolking. We worden ouder en blijven langer gezond. Kortom: we gaan erop uit en geven met z’n allen meer geld uit in de horeca.

Mooi nieuws, want toerisme kan vergankelijk zijn, maar de vergrijzing van Nederland is een keihard gegeven waar we de komende jaren met z’n allen van kunnen genieten en profiteren!