Hoe kun je als ZZP-er zoveel mogelijk geld besparen?

Start, ZZP

Met onze handige tips kun jij ervoor zorgen dat je je bedrijf zo winstgevend mogelijk neerzet. Hieronder tref je eerst een kort overzicht van de tips aan en daarna lichten we ze toe.

Tip 1. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek
Tip 2. Bespaar extra geld met de startersaftrek
Tip 3. Hou meer geld over met de MKB-vrijstelling
Tip 4. Vraag je BTW terug
Tip 5. Verreken je verliezen
Tip 6. Vraag de KOR aan en betaal geen omzetbelasting
Tip 7. Werk je samen met je partner? Maak gebruik van de meewerkaftrek
Tip 8. Hou je uren goed bij en voorkom dat je geld misloopt
Tip 9. Bedrijfsmiddelen nodig? Koop je benodigdheden slim in
Tip 10. Reis je veel voor je werk? Investeer in een auto van de zaak
Tip 11. Open een zakelijke rekening
Tip 12. Laat een specialist het saaie werk doen

Tip 1. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek houdt in dat je een vast bedrag mag aftrekken van het totaalbedrag waarover je belasting moet betalen. In 2023 is dit bedrag vastgesteld op €5.030,-. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je kunnen aantonen dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Let er op dat je ook aan het urencriterium moet voldoen. Ben je 65 jaar of ouder? Dan wordt de zelfstandigenaftrek gehalveerd.

Tip 2. Bespaar extra geld met de startersaftrek

Ben je nog maar net begonnen als ZZP’er? Dan kun je ook gebruikmaken van de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek waarop je als startende ondernemer aanspraak kunt maken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je hebt recht op de zelfstandigenaftrek;
  • je was (in de afgelopen vijf jaar) minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting; en
  • je hebt daarnaast gedurende deze periode van vijf jaar niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Mag je gebruik maken van de startersaftrek? Dan mag je nog eens €2.123,- aftrekken van het bedrag waarover je belasting betaalt.

Tip 3. Hou meer geld over met de MKB-vrijstelling

Door de MKB-vrijstelling betaal je geen belasting over een percentage van je winst. Het gaat dan wel om de winst verminderd met de aftrekposten.

In 2023 is de MKB-vrijstelling vastgesteld op 14%. De MKB-vrijstelling wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast bij je aangifte inkomstenbelasting.

Let op: op het moment dat je verlies draait, pakt de vrijstelling juist nadelig uit. De vrijstelling verkleint dan als het ware je verlies. Hierdoor moet je juist méér afdragen aan de Belastingdienst.

Tip 4. Vraag je onterecht betaalde BTW terug

Helaas overkomt het vrijwel elke ondernemer: een factuur die je hebt verstuurd, werd uiteindelijk nooit betaald. Dit is natuurlijk nogal vervelend, al helemaal wanneer je de vermelde BTW al hebt betaald. Gelukkig is daar een oplossing voor. Onterecht betaalde BTW kun je namelijk eenvoudig terugvragen bij de Belastingdienst.

Je moet hiervoor aantonen dat de vordering ‘oninbaar’ is. Dit betekent dat er grote kans is dat de vordering niet betaald gaat worden. Zodra je dit hebt gedaan, vergeet dan niet om de onbetaalde factuur ook in je boekhouding aan te passen (excl. BTW). Je krijgt je BTW dan terug.

Tip 5. Verreken je verliezen

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je de mogelijkheid om je verliezen van eerdere jaren te verrekenen met je positieve inkomsten van een ander jaar.

Je mag verliezen verrekenen tot aan drie jaar terug en tot aan negen jaren vooruit. Dat is erg handig, want met de verrekening wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Hierdoor kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Lijd je tijdelijk verlies? En wil je dit verlies verrekenen met winsten uit voorgaande jaren? Dien dan direct een verzoek in bij de Belastingdienst om je verliezen te verrekenen.

Tip 6. Vraag de KOR aan en betaal geen omzetbelasting

Hoeveel omzet verwacht jij dit jaar te behalen? Als dit niet meer is dan €20.000,- per jaar, dan kom je in aanmerking voor de zogeheten Kleineondernemersregeling (KOR). Je kunt gebruikmaken van de KOR als:

  • je ondernemer bent;
  • je in Nederland bent gevestigd; en
  • je niet meer dan €20.000,- aan omzet hebt behaald in één jaar.

Als je voor de KOR kiest, mag je gebruikmaken van een extra fiscaal voordeel: de BTW-vrijstelling. Iedereen die een product of dienst koopt, betaalt een prijs waarbij de BTW al is inbegrepen. De verkoper van het product of dienst (jij als ondernemer) draagt deze belasting weer af aan de overheid.

BTW-vrijstelling betekent dat je voor leveringen geen BTW meer in rekening hoeft te brengen bij jouw klanten. Sterker nog, je mag helemaal geen BTW meer vermelden op je factuur. Je kan jouw product of dienst dan dus goedkoper aanbieden.

Omdat je geen BTW meer berekent of ontvangt, hoef je ook geen BTW-aangifte meer te doen.

Let op: je kunt de BTW die andere ondernemers jou in rekening brengen niet meer via de BTW-aangifte terugvragen. Dus als je regelmatig spullen koopt voor je bedrijf, moet je je afvragen of het handig is om gebruik te maken van de KOR.

Tip 7. Werk samen met je partner

Als jij en je partner samenwerken in je onderneming kun je profiteren van de meewerkaftrek, een extra aftrekpost. Het gevolg is dat je dan minder belasting betaalt over de winst.

Je komt in aanmerking voor de meewerkaftrek als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je bent ondernemer;
  • je voldoet aan het urencriterium; en
  • jouw partner werkt minstens 525 uren per jaar of krijgt een partnervergoeding lager dan €5.000,- . Ontvangt jouw partner meer dan €5.000,-? Dan gelden er andere regels.

Hoeveel je in totaal kunt aftrekken van het bedrag waarover je belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van je winst en het aantal uren dat je partner meewerkt. Het is daarom verstandig om altijd een urenadministratie bij te houden.

Let op: je mag alleen de uren meerekenen die verder gaan dan de ‘gebruikelijke hulp’ binnen een relatie. Het opnemen van de telefoon van je partner telt bijvoorbeeld niet mee.

Tip 8. Hou je uren goed bij en voorkom dat je geld misloopt

Iedere ZZP’er moet voldoen aan het urencriterium om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Op het moment dat jij minstens 1.225 uur besteedt aan je onderneming voldoe je aan het urencriterium

Kun je niet aantonen dat je aan het urencriterium voldoet? Dan loop je geld mis. Zorg er daarom voor dat je een goede urenadministratie bijhoudt. Je kunt je uren bijhouden met een handige urenregistratie app.

Tip 9. Bedrijfsmiddelen nodig? Koop je benodigdheden slim in

De meeste zelfstandige ondernemers investeren regelmatig in bedrijfsmiddelen. Denk aan je website, software of spullen zoals gereedschap en machines. Maak gebruik van de zogenoemde Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA). Deze Kleinschaligheidinvesteringsaftrek geeft jou recht op extra aftrek als je minimaal €2.401,- investeert in jouw bedrijfsmiddelen.

Let op: het totaalbedrag moet minimaal € 2.401 zijn. Daarnaast moet elke investering minimaal €450,- zijn.

Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld. Stel, je koopt een bureau van €350,- euro bij Ikea en een bureaustoel bij een speciaalzaak voor €449,- . Je krijgt geen extra aftrek, omdat beide investeringen minder dan €450,- bedragen.

Koop je de stoel en de tafel wél bij hetzelfde bedrijf? Dan geldt de aankoop wél als één investering van boven de €450,- en kan je de KIA toepassen. Let wel, je moet nog steeds aan het minimumbedrag van €2.401,- voldoen!

Het bedrag waarmee jij je winst mag verminderen is afhankelijk van je investeringsbedrag. Als je tussen de €2.401,- en €328.721,- investeert, mag je tot wel 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de winst.

Tip 10. Reis je veel voor je werk? Investeer in een auto van de zaak

Ben je een zelfstandig ondernemer en maak je veel kilometers voor je werk? Dan is het aan te raden om uit te zoeken of investeren in een auto van de zaak voordelig is. Je mag dan namelijk al je kosten voor de auto aftrekken. Denk aan de aanschaf- of leasekosten, maar ook bijvoorbeeld de onderhoudskosten.

Gebruik je de auto privé? Dan mag je geen kosten in mindering brengen, tenzij je niet meer dan 500 km privé rijdt, dus niet werk gerelateerd. Meer weten? Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over welke autokosten jij mag aftrekken bij gebruik van een zakelijke auto.

Tip 11. Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk is het handig om als ZZP’er een zakelijke rekening te openen voor een goede administratie.

Veel ZZP’ers nemen voor privégebruik een voorschot op de winst die zij maken. Houd er echter rekening mee dat je altijd een bedrag opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt namelijk jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de Belastingdienst.

Met een zakelijke rekening houd je overzicht en kan je maandelijks een bedrag opzij zetten. Daarmee voorkom je dat je achteraf alsnog belasting moet afstaan.

Tip 12. Laat een specialist het werk doen dat jij niet leuk vindt

Ben jij zoals zoveel ondernemers liever bezig met je bedrijf en niet met al dit soort administratieve zaken? Laat je dan begeleiden door een boekhouders en evt. ook een belastingadviseur. Zij zijn altijd op de hoogte van alle mogelijkheden om de belasting die je moet betalen te verminderen.

Door het werk uit handen te geven houdt je meer tijd over voor je bedrijf en weet je zeker dat je geen voordelen misloopt.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan