Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Administratie, Fiscaal

MKB staat voor Midden en Klein Bedrijf. Wanneer ben je dan klein? Volgens de definitie ben je klein wanneer je minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro hebt. MKB Belangen is dus een klein bedrijf. Of bestaat er nog iets kleiners dan klein? Want in alle eerlijkheid, ik vind dat bovengenoemde grenzen behoorlijk indrukwekkend zijn en vindt een jaaromzet van ten hoogste 10 miljoen iets om van te dromen. Kleiner dan klein is micro. Micro ondernemingen hebben minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro. Wij zijn micro. Om het nog verwarrender te maken, gebuikt de belastingdienst een eigen definitie bij de kleineondernemersregeling.

Wat is de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de BTW. Je kunt gebruik maken van de KOR als je:

 • in Nederland bent gevestigd; en
 • niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt

De KOR is er voor:

 • natuurlijke personen (eenmanszaken)
 • combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof)
 • rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s).

Gevolgen van kiezen voor de KOR?

 • Je hoeft geen BTW meer te berekenen aan jouw klanten.
 • Je doet geen BTW-aangifte meer
 • Je kunt geen BTW meer terugvragen over jouw kosten en investeringen.

Je kunt je aanmelden voor de KOR met het formulier ‘Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’. Houd er rekening mee dat de belastingdienst 4 weken nodig heeft om jouw aanmelding te verwerken. Meld je dus aan uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak.

Meedoen aan de KOR

Wil je meedoen aan de KOR (je neemt dus nog niet deel aan de KOR) en bereken je BTW over jouw prestaties, dan bepaal je of je onder de minimale omzet blijft door deze BTW niet mee te tellen als omzet. Jouw omzet is het totaal van alle bedragen die je aan jouw klanten berekent, exclusief de BTW.

Als je al wel deelneemt aan de KOR, dan mag je geen BTW in rekening brengen aan jouw klanten. jouw omzet is dan het totaal van alle bedragen die je aan jouw klant berekent.

Omzet die meetelt voor de omzetgrens van de KOR

Leveringen van goederen en diensten die belast zijn met Nederlandse BTW. Dit zijn leveringen belast met 21%, 9% en 0% BTW (uitvoer en intracommunautaire leveringen) en leveringen belast met Nederlandse BTW die je verlegt naar een andere Nederlandse ondernemer (nationale verlegging). Bij het bepalen van jouw omzet voor de KOR telt alleen jouw omzet uit Nederland mee.

Pas je de margeregeling of de reisbureauregeling toe? Ga dan voor het bepalen van de omzet niet uit van de winstmarge, maar van het bedrag waarvoor je de goederen en/of diensten hebt geleverd.

Ook telt BTW vrijgestelde omzet mee van leveringen van goederen en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland (overige vrijgestelde omzet telt niet mee voor de omzetgrens).

Omzet die niet meetelt voor de omzetgrens van de kleineondernemersregeling

 • BTW over privégebruik van goederen en diensten. Het gaat om een fictieve levering of dienst. Deze telt niet mee voor de berekening van jouw omzet.
 • investeringsgoederen die in jouw onderneming zijn gebruikt
 • binnenlandse prestaties waarover de BTW wordt verlegd naar jou als afnemer

Omzet uit leveringen en diensten die zijn vrijgesteld van BTW, telt niet mee voor de berekening van de omzetgrens van de KOR. Vrijgestelde omzet van leveringen van goederen en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland, telt wel mee voor de berekening.

Als je bent aangemeld voor de KOR, kunt je zich pas na 3 jaar afmelden. Als jouw omzet boven de € 20.000 in 1 kalenderjaar komt, moet je zich direct afmelden voor de KOR.

Wanneer moet je de BTW verleggen?

We hadden lang bedrijven in Spanje. Dankbaar kijk ik terug op die tijd. De vele vakanties in malaga, waar werken werd afgewisseld met een duik in de zee en een drankje op een terras. Aan de vele lieve mensen die daar voor ons werkten, met sommigen heb ik nog steeds contact.
Die Spaanse bedrijven factureerden aan Nederlandse bedrijven. Ook aan onze eigen Nederlandse bedrijven. En dan? Wat doe je met de BTW?

Wanneer je zaken doet met het buitenland kunt je de BTW verleggen naar jouw afnemer in het buitenland. Deze BTW telt niet mee voor jouw omzet. Leveringen en diensten belast met 0% BTW tellen wél mee voor de berekening van de omzet.

Je doet een intracommunautaire verwerving als je goederen aankoopt uit een ander EU-land waarover je in Nederland BTW moet betalen. Deze telt niet mee voor het berekenen van jouw omzet.

Geen ondernemer voor BTW ivm registratiedrempel

Je bent niet verplicht jouw onderneming aan te melden voor de BTW als je aan alle volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent niet verplicht om jouw onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en je hebt dat ook niet gedaan.
 • Jouw omzet per kalenderjaar is maximaal € 1.800.
 • Je wilt BTW die aan je in rekening is gebracht niet in aftrek brengen.

 

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan