Regels voor hergebruik en recycling van textiel

Nieuws

De textielindustrie is wereldwijd één van de meest vervuilende industrieën en verspilt veel grondstoffen. Om textiel te maken, is er namelijk veel land, water en energie nodig en worden veel chemicaliën gebruikt. Daarnaast neemt het textielafval toe. In Nederland komt meer dan 50% van het textiel bij het huishoudelijk restafval terecht. De overheid wil vervuiling en verspilling van textiel, zoals kleding en beddengoed, verminderen. Het doel is om in 2050 alleen nog gerecycled en duurzaam textiel te gebruiken.

Producenten verantwoordelijk voor textiel in de afvalfase

Per 1 juli 2023 zijn producenten verantwoordelijk voor hun textielproducten in de afvalfase: de fase waarin de consument, de gebruiker van het textiel, het niet meer hoeft, het dus wil weggooien.

Producenten van textiel moeten er dan voor zorgen dat het textiel wordt ingezameld, zodat het weer hergebruikt en gerecycled kan worden. Ze kunnen een boete krijgen als ze niet voldoen aan de doelen die gesteld zijn voor hergebruik en recycling.

De regels gelden voor alle producenten die nieuw textiel verkopen in Nederland. Het gaat om de volgende soorten textiel:

  • kleding;
  • bedlinnen;
  • tafellinnen;
  • huishoudlinnen.

Consumenten moeten textiel gratis kunnen inleveren

Producenten moeten ervoor zorgen dat consumenten het hele jaar door gratis oud textiel kunnen inleveren. De manier waarop de producenten het oude textiel innemen, mogen zij zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • consumenten leveren het oude textiel in bij daarvoor bestemde containers;
  • consumenten leveren het textiel in bij de winkel waar zij het gekocht hebben.

Informatieplicht voor producenten

Producenten moeten ervoor zorgen dat consumenten weten op welke manier zij oud textiel kunnen inleveren. En snappen wat er na inname met het textiel gebeurt.

Daarnaast moeten producenten gegevens over de verkoop van textiel en het hergebruiken en recyclen hiervan doorgeven. Dit betekent dat ze:

  • zich vanaf 1 juli 2023 binnen 6 weken moeten melden bij de overheid;
  • vanaf 2024 moeten doorgeven hoeveel textiel ze verkopen in Nederland;
  • vanaf 2026 moeten doorgeven hoeveel textiel ze hergebruiken en recyclen.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan