Per 1 juli 2023: verbod op gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen

Nieuws

Een kopje koffie bij het tankstation? Een kopje koffie terwijl je wacht bij de dokter? Of verkoop je afhaalmaaltijden of koffie voor onderweg? Gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen aan je klant meegeven mag vanaf 1 juli 2023 niet meer. Een klant moet dus betalen voor de plastic beker of verpakking. Ook moet je een herbruikbare optie aanbieden.

Vanaf 2024 mag je geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor eten en drinken dat je klant ter plekke nuttigt. Dus het is beter om het plastic dat je nog hebt op te maken en op zoek te gaan naar alternatieven.

De nieuwe regels gelden voor alle ondernemers die eten of drinken aanbieden in een plastic verpakking, ongeacht of de klant daarvoor betaald of niet. Dus voor ondernemers met een horecabedrijf, in een bedrijfsrestaurant, een foodcar op een evenement en verkooppunten met koffiehoek. Maar ook een wachtende klant een kopje koffie aanbieden in een plastic beker mag niet meer.

Bijna 18 miljoen mensen gebruiken 19 miljoen plastic bekers per dag

Daar schrik je van! “In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg”, vertelt staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dit betekent dat gemiddeld iedere Nederlander meer dan één plastic beker of voedselverpakking weggooit per dag. Dat si veel, en elke dag weer. Een hele hoge berg plastic bekers, die vaak ook rondzwerven op straat.

Het verbod op gratis wegwerpplastic voorkomt milieuvervuiling en een groeiende plasticsoep. Door dit verbod wordt er veertig procent minder wegwerpplastic gebruikt, verwacht de overheid.

Eerdere maatregelen om plastic afval te verminderen bleken succesvol. Denk aan het verbod op gratis plastic tasjes, dat sinds 2016 geldt. Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval namelijk met zeventig procent afgenomen.

Inhoud van het verbod

Gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meegeven aan je klanten mag vanaf 1 juli 2023 dus niet meer. Om een verpakking gratis te geven, moet deze 100% plasticvrij zijn. Gebruik je kartonnen bekers of verpakkingen? Vaak zit er aan de binnenkant een plastic laagje. Dit mag ook niet meer.

Consumptie ter plaatse

Vanaf januari 2024 mag je ook geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken voor consumptie ter plaatse. Denk aan op kantoor, in de snackbar of op een festival. Heeft je bedrijf vanwege een speciale reden toch plastic wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen nodig? Dan mag je ze blijven gebruiken. Wel moet je 75 tot 90 procent van de verpakkingen zelf inzamelen voor hoogwaardige recyling.

Plastic verpakking doorberekenen

Wil je toch plastic wegwerpbakjes of -bekers gebruiken? Dan moet je je klant daar apart een bedrag voor in rekening brengen. De hoogte van dit bedrag bepaal je zelf. Het kabinet geeft wel een richtlijn: 25 cent voor een beker, vijftig cent voor een maaltijd en vijf cent voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld suiker en zout.

Maak de verpakkingskosten duidelijk aan je klant. Je mag ze niet onopvallend bij de prijs van je product optellen. De kosten van wegwerpplastic zet je als aparte kosten op de kassabon. Of maak ze zichtbaar in je zaak, bijvoorbeeld op een poster die je bij de kassa hangt.

Alternatieven voor wegwerpplastic

Wil je stoppen met het aanbieden van plastic wegwerpbakjes en -bekers? Dan kun je kiezen uit een aantal alternatieven:

  • Je biedt herbruikbare verpakkingen aan (zoals keramiek)
  • Je klant neemt een eigen verpakking mee
  • Je gebruikt plasticvrije wegwerpverpakkingen, bijvoorbeeld bekers van natuurlijke materialen zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd.

Let op: Je klanten hebben altijd recht op een herbruikbaar alternatief, zoals een zelf meegebrachte beker of verpakking.

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan